Kovą nukautas separatistų lyderis Aslanas Maschadovas yra sakęs, jog Š. Basajevas bendradarbiavo su Vakarais ir išsižadėjo nepriklausomos Čečėnijos idėjos, pranešė naujienų svetainė "mosnews.com", remdamasi dienraščiu "Izvestia". Tuo tarpu pats A. Maschadovas buvo linkęs daugiau bendradarbiauti su Rusija, o ne Vakarais, teisėsaugos pareigūnams teigė jo bendražygis Vachitas Murdaševas.

"A. Maschadovas manė, kad Jungtinės Valstijos buvo pavojingesnės nei Rusija, todėl buvo nuspręsta bet kokia kaina siekti susitarimo su Rusija", - informavo Šiaurės Osetijos pareigūnas, dirbęs su V. Murdaševu.

Komentuodamas šią informaciją, V. Murdaševo advokatas Bajalis Elmurzajevas dienraščiui "Izvestia" pažymėjo, jog tai "atskleidžia amerikiečių ir britų interesus Čečėnijoje ir Šiaurės Kaukaze".

"Remiantis šiuo pareiškimu, Aslanas Maschadovas įtarė, kad B. Berezovskio remiamas Š. Basajevas galėjo išsižadėti Čečėnijos nepriklausomybės ir pradėti dirbti, kad Kaukazas atitoltų nuo Rusijos", - pridūrė teisininkas.

A. Maschadovas bei keturi jo bendražygiai 2005 m. kovą buvo sučiupti netoli Grozno. Operacijos metu A. Maschadovas buvo nukautas, o keturi kovotojai šiuo metu teisiami dėl dalyvavimo nusikalstamame susivienijime bei neteisėto ginklų laikymo.

Čečėnijoje jau daugiau kaip dešimtmetį aktyviai veikia separatistai, kovojantys prieš Rusijos valdžią šioje Kaukazo respublikoje. Pastaruoju metu neramumai išplito ir į kitus Šiaurės Kaukazo regionus.