Bendrame abiejų šalių pranešime sakoma, kad praėjusią savaitę NATO viršūnių susitikimo užkulisiuose Briuselyje susitikę užsienio reikalų ministrai „sutarė normalizuoti Nyderlandų ir Turkijos diplomatinius santykius“.

„Atitinkamai ministrai susitarė netrukus sugrąžinti ambasadorius į Ankarą ir Hagą“, - nurodoma jame.

Įtampa šalių santykiuose laikėsi nuo praėjusių metų pradžios, kai Haga atsisakė leisti tūpti šalyje Turkijos užsienio reikalų ministro Mevluto Cavusoglu lėktuvui, o vėliau iš šalies išprašė Turkijos šeimos reikalų ministrę Fatmą Betul Sayan Kayą.

Taip Nyderlandai užkirto kelią turkų politikams dalyvauti Roterdame vykusiame mitinge ir siekti turkų išeivių paramos naujai konstitucijai, išplėtusiai prezidento Recepo Tayyipo Erdogano įgaliojimus. Naujam Turkijos pagrindiniam įstatymui buvo pritarta per pernai balandį surengtą referendumą.

Dėl minėtų incidentų R. T. Erdoganas pareiškė, kad olandai su turkų ministrais elgėsi kaip „fašistai“. Šis komentaras sukėlė didžiulį pasipiktinimą šalyje, kurią per Antrąjį pasaulinį karą buvo okupavusi nacistinė Vokietija.

Krizei dar paaštrėjus, Nyderlandai vasarį atšaukė savo ambasadorių iš Ankaros.

Nyderlanduose gyvena maždaug 400 tūkst. turkų išeivių, o diplomatiniai santykiai abi šalis sieja maždaug keturis šimtmečius.

„Gerai, kad Turkija ir Nyderlandai kartu užvertė tą puslapį ir kad atnaujinome santykius“, - pareiškė Nyderlandų užsienio reikalų ministras Stefas Blokas.

„Nyderlandų ir Turkijos bendradarbiavimas labai svarbus sprendžiant daugelį problemų, įskaitant kovą su grupuote „Islamo valstybė“, (mažinant džihadistų) kovotojų sugrįžimo iš Sirijos keliamą riziką, taip pat dėl mūsų susirūpinimo žmogaus teisių padėtimi Turkijoje“, - pridūrė Nyderlandų diplomatijos vadovas.