5800 tonų sveriantis pirmosios klasės šarvuotas kreiseris „Dmitrijus Donietis“ pirmą kartą išplaukė 1885 metais, teigia „Shinil Group“ atstovai. Bendrovė apie radinį pranešė šią savaitę. Laivas paskandintas per Rusijos ir Japonijos karo Cušimos mūšį vandenyse, esančiuose tarp dabartinės Pietų Korėjos ir Japonijos. Maskva karą galiausiai pralaimėjo.

Ištyrinėti nuskendusio laivo nuolaužas bandyta ne kartą – entuziastus vilioja jame galimai paslėptas vertingas krovinys.

Spėjama, kad laive galėjo būti daug aukso monetų, tai buvo pinigai iš Rusijos karo fondo. Dabar jau bankrutavusi bendrovė „Donga Construction“ XXI amžiaus pradžioje bandė pasiekti laivą, tačiau misija nebuvo sėkminga.

Remiantis to meto žiniasklaida, pasklidus žiniai apie galimą lobį, nors ją Pietų Korėjos valdžia ir atkakliai neigė, minėtosios bendrovės akcijų kaina šoktelėjo į viršų.

„Shinil Group“ bendrovės atstovai CNN sako manantys, kad laivas gali būti vertas 884 tūkst. dolerių, tačiau tikslios jame galimai esančio aukso vertės įvardyti nesiryžta.

Taip pat neaišku, kiek to aukso „Shinil Group“ pavyks iškelti iš vandens. Anot Pietų Korėjos žuvininkystės ir vandenynų ministerijos atstovų, kol kas bendrovė nesikreipė dėl teisės į iškeltą laivą. Jei ji bus suteikta, „Shinil“ privalės valstybei sumokėti 10 proc. radinio vertės.

„Shinil Group“ atstovų teigimu, jos tyrėjų komanda išsiaiškino, kad minėtasis laivas vandenyno dugne pakibęs ant povandeninės kalvos. Dalis jo korpuso nukentėjo per bombardavimą, jos būklė prasta, tačiau kitos dalys praktiškai neapgadintos.

Komanda taip pat skelbia, kad ant laivo liekanų yra užrašas kirilica „Donietis“. Laivo tapatybę pavyko nustatyti palyginus įvairias jo dalis su istoriniais duomenimis.

Viešai išplatintame pareiškime bendrovė teigia, kad laivo korpuso šarvai „puikiai išsilaikę“, o inkaras ir artilerijos pabūklai likę savo vietose.

„Nulaužti trys stiebai, apgadinti du kaminai, matomos bombardavimo žymės“, – teigiama pranešime. Toliau bendrovė planuoja laivo radimo faktą oficialiai užregistruoti, o tada imtis jo iškėlimo darbų.