Įtakingai 28 valstybes nares turinčios Europos Sąjungos vykdomai struktūrai vadovaujantis J.-C. Junckeris apsilankys Baltuosiuose rūmuose liepos 25-ąją ir bandys įtikinti D. Trumpą atsisakyti muitų metalų importui ir neįvesti naujų tarifų automobiliams.

Per spaudos konferenciją EK vadovas sakė, kad „norėtų priversti JAV prezidentą suprasti“ laisvos prekybos svarbą, bet pripažino, kad ankstesni tokie jo mėginimai buvo nesėkmingi.

„Europos Sąjunga ir jos bendroji rinka yra nedalomos“, – į vieno žurnalisto prašymą įvertinti D. Trumpo dvišalių susitarimų užmojus atsakė buvęs Liuksemburgo premjeras.

„Visos pastangos supriešinti europiečius yra bergždžios“, – pareiškė J.-C. Junckeris.

„Man atrodo, kad visos šios pastangos siekti dvišalių susitarimų, kurie turi būti sudaromi tarp mūsų partnerių ir Komisijos – taigi, ir tarp ES – turi būti geriau paaiškintos“, – nurodė EK pirmininkas.

„Vykstu tenai ramiai“, – pridūrė jis.

Pati EK pranešė, kad J.-C. Junckeris ir D. Trumpas skirs pagrindinį dėmesį tarptautinės prekybos gerinimui ir ekonominių ryšių stiprinimui.

Tačiau JAV administracija, besivadovaujanti D. Trumpo šūkių „Pirmiausia – Amerika“ net ir tradicinių sąjungininkų išsižadėjimo kaina, nerodo jokių ženklų, kad sieks kompromiso su Bendrija.

D. Trumpas kovą įvedė 25 proc. muitus įvežamam plienui ir 10 proc. tarifu apmokestino aliuminio importą, bet laikinai atleido ES ir kitus artimus partnerius nuo jų mokėjimo, kol vyko derybos.

Tačiau birželio pradžioje JAV administraciją panaikino šias lengvatas sąjungininkams, o ES ėmėsi virtinės atsakomųjų veiksmų. Taigi, dabar D. Trumpas svarsto didelių muitų įvedimą europietiškų automobilių importui.

Vašingtonas taip pat grasina skirti ES bendrovėms didžiules baudas, jeigu jos ir toliau palaikys verslo ryšius su Iranu. D. Trumpas, pasitraukęs iš 2015-aisiais pasirašyto istorinio susitarimo dėl Teherano branduolinės programos apribojimų, vėl įvedė Iranui plačias sankcijas.

Vienas šaltinis Prancūzijos finansų ministerijoje antradienį pranešė naujienų agentūrai AFP, kad JAV atmetė birželį pateiktą bendrą Paryžiaus, Londono, Berlyno ir Briuselio prašymą netaikyti sankcijų su Iranu prekiaujančios europiečių įmonėms.