„Tai įvyko dėl akivaizdaus tikslo: sumažinti šią savaitę Helsinkyje įvykusio Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir JAV lyderio Donaldo Trumpo susitikimo teigiamą poveikį“, – žurnalistams sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

29 metų Marija Butina, buvo areštuota sekmadienį Vašingtone ir pirmadienį stojo prieš teismą, nurodė Teisingumo departamentas.

Ši Rusijos pilietė įtariama rezgus planus daryti įtaką Amerikos politikai, užmezgant ryšius su įvairiomis organizacijomis, tokiomis kaip Nacionalinė šaulių asociacija (NRA) – šaunamųjų ginklų lobistų grupė.

Ji buvo apkaltinta, kad siekė veikti kaip Rusijos agentė „užmegzdama ryšius su JAV asmenimis bei infiltruodamasi į organizacijas, darančias poveikį Amerikos politikai“, sakoma pranešime.

Apie šios moters areštą buvo paskelbta pirmadienį, D. Trumpui skrendant iš Helsinkio į Vašingtoną po pirmojo dvišalio susitikimo su V. Putinu. Amerikos lyderis sulaukė savo oponentų priekaištų, kad per šį susitikimą nepakankamai spaudė Kremliaus vadovą dėl numanomo Maskvos kišimosi į JAV rinkimus.

Teisingumo departamentas nurodė, kad M. Butina pažeidė įstatymus, nes neatskleidė JAV tarnyboms, jog ji veikia Rusijos vyriausybės naudai.

M. Butina palaikė glaudžius ryšius su vienu „Rusijos pareigūnu“, kurio vardas kaltinamuosiuose dokumentuose neminimas, tačiau žiniasklaida kelia prielaidą, kad jis yra rusų politikas Aleksandras Toršinas.

V. Putino sąjungininkas A. Toršinas šiuo metu yra užima aukštas pareigas Rusijos centriniame banke. Anksčiau jis buvo įtakingas įstatymų leidėjas.

Jis taip pat yra vienas iš aukšto rango Rusijos pareigūnų, kuriems Jungtinės Valstijos yra paskelbusios sankcijas.

Teisingumo departamentas paskelbė, kad M. Butina savo veiklą Jungtinėse Valstijose vykdė šio „Rusijos pareigūno“ nurodymu.

Pranešime sakoma, kad M. Butina ir šis pareigūnas siekė užmegzti ryšius su JAV politikais, kad sukurtų „atsarginius kanalus“, kuriuos „Rusijos Federacija galėtų panaudoti, kad prasiskverbtų į JAV nacionalinių sprendimų priėmimo aparatą“.