Japonija ilgai buvo vienintelė pasaulyje branduolinių ginklo neturinti valstybė, išgaunanti plutonį iš panaudoto branduolinio kuro.

Antradienį buvo atnaujinta dešimtmečių senumo sutartis su Jungtinėmis Valstijomis, leidžianti Tokijui išgauti plutonį, bet šį susitarimą bet kuri šalis gali nutraukti, perspėjusi apie tokį žingsnį prieš šešis mėnesius.

Plutonis turėtų tapti nauju ir gana švariu energijos šaltiniu nedaug išteklių turinčiai Japonijai, bet sukauptų šios medžiagos atsargų dydis pradeda provokuoti kritiką – net ir sąjungininkų.

Plutonis gali būti panaudotas branduoliniams ginklams gaminti. Japonija yra įsipareigojusi niekada šios medžiagos nenaudoti kariniams tikslams, bet dabar yra sukaupusi daugiau plutonio negu galėtų panaudoti, kadangi daugelis šalies atominių jėgainių po 2011 metų Fukušimos katastrofos tebėra uždarytos.

Ekspertai perspėja, kad didėjančios plutonio atsargos gali būti labai pavojingos gaivalinių nelaimių, tokių kaip žemės drebėjimai ir cunamiai, atveju. Be to, jos gali būti patrauklus taikinys teroristams.

Be to, baiminamasi, kad šios atsargos gali paskatinti kitas regiono galingąsias šalis, pavyzdžiui, Kiniją, siekti panašių perdirbimo pajėgumų. Tokiu atveju ginklams tinkamo plutonio kiekis Azijoje dar labiau padidėtų.

Kai kurie netgi perspėja, kad tai gali tapti dingstimi Šiaurės Korėja vengti denuklearizacijos.

Šį mėnesį Japonijos vyriausybė pirmąkart pažadėjo „spręsti plutonio atsargų mažinimo klausimą“, bet jokio plano nepateikė.

Pranešama, kad šalies Atominės energetikos komisija planuoja nustatyti didžiausią leistiną atsargų ribą. Šiuo metu pačioje Japonijoje laikoma 10 tonų šios medžiagos, o dar 37 tonos yra Didžiojoje Britanijoje ir Prancūzijoje laikomuose panaudoto branduolinio kuro strypuose.