Kaip antradienį pranešė Džakartos policijos atstovas Prabowo Argo Yuwono, nuo operacijos pradžios liepos 2-ąją buvo suimta beveik 2 tūkst. žmonių. Pasak jo, 52 žmonės buvo pašauti, kai pasipriešino sulaikomi; 11 jų žuvo.

Pareigūnas pridūrė, kad areštai buvo atlikti per dviejų mėnesių trukmės kampaniją, nukreiptą prieš vagis, banditus ir kitus gatvės nusikaltėlius. Šiais veiksmais siekiama padidinti saugumą per Azijos žaidynes, nuo rugpjūčio 18-osios iki rugsėjo 3-osios vyksiančias Džakartoje ir Palembange.

„Policija nedvejodama imsis ryžtingų veiksmų, įskaitant šaudymą į įtariamuosius, jeigu jie priešinsis areštui“, – nurodė P. A. Yuwono.

Nevyriausybinė organizacijaHuman Rights Watch“ pasmerkė policijos veiksmus ir pareiškė, kad jie neišspręs Džakartos saugumo problemų.

„Azijos žaidynės neturi būti naudojamos kaip pasiteisinimas pernelyg didelės jėgos naudojimui“, – sakė grupės Indonezijos skyriaus tyrėjas Andreas Harsono.

„Būtų geriau, jei Džakartos vyriausybė ir policija glaudžiai bendradarbiautų, kad galėtų apsaugoti transporto infrastruktūrą ir sankryžas, atlaisvintų šaligatvius ir atliktų daugiau policijos darbo“, – pažymėjo jis.

Į žaidynes ketina atvykti daugiau kaip 9 tūkst. atletų ir keli tūkstančiai žurnalistų bei pareigūnų.

Varžybos prasidės praėjus trims mėnesiams po to, kai antrame pagal dydį Indonezijos mieste Surabajoje buvo surengta virtinė savižudžių sprogdintojų atakų, per kurias žuvo 26 žmonės, įskaitant 13 užpuolikų. Išpuolius įvykdė dviejų šeimų nariai, tarp jų 7 metų ir vyresni vaikai.

Be areštų, dar 1 500 įtariamų nusikaltėlių buvo priverstinai pasiųsti į įvairias reabilitacijos programas.