Po susitikimo Helsinkyje su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu interviu davęs D. Trumpas nurodė, kad Maskva teberemia branduolinį susitarimą, nes palaiko verslo ryšius su Teheranu.

„Tai nėra gerai nei mums, nei pasauliui, bet visuose jų miestuose vyksta riaušės“, – televizijai „Fox News“ sakė D. Trumpas.

„Infliacija nesuvaldoma ir muša rekordus. Nenorėtumėm, kad kas nors nukentėtų, bet tas režimas slepia nuo žmonių, kad mes 100 proc. juos palaikome“, - tęsė jis.

„Pas juos visoje šalyje vyksta protestai, kurie tikriausiai yra didesni nei kada nors anksčiau. Man nutraukus susitarimą kilo ir kautynių – taigi, pažiūrėsime“, – pridūrė JAV lyderis.

Nepaisydamas sąjungininkų prieštaravimų, D. Trumpas gegužę pasitraukė iš branduolinio susitarimo, 2015-iaisiais pasirašyto Teherano ir šešių galingųjų šalių - JAV, Rusijos, Kinijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Vokietijos.

Jis vėl įvedė JAV sankcijas, kurios buvo įšaldytos mainais į Teherano branduolinės programos kontrolės mechanizmą, ir iš esmės uždraudė tarptautinėms bendrovėms prekiauti su Iranu.

Iranas neketino nuleisti rankų dėl D. Trumpo sprendimo ir teigia, kad Vašingtonas liko izoliuotas tarptautinėje arenoje.

„Nė viena tarptautinė organizacija neremia neteisėtos Jungtinių Valstijų logikos“, – savaitgalį pareiškė Irano prezidentas Hassanas Rouhani.

Vašingtonui pasitraukus iš branduolinio susitarimo, Iranas susidūrė su aštrėjančiomis ekonominėmis problemomis, tokiomis kaip sparčiai auganti infliacija.

Šalies valiuta per pastaruosius šešis mėnesius neteko daugiau kaip 50 proc. savo vertės JAV dolerio atžvilgiu, o anksčiau šį mėnesį Teherano didžiojo turgaus prekeiviai surengė retą streiką.

Be to, pastarosiomis savaitėmis pasirodė pranešimų apie trumpas muštynes ir nedidelius mitingus, tačiau apie masines demonstracijas žinių nebuvo.