Derybos vyksta paliaubų kaimelyje Panmundžome prie abiejų Korėjų sienos. Agentūros duomenimis, derybose dalyvauja JAV generolas, atstovaujantis Pietų Korėjoje dislokuotoms daugiašalėms pajėgoms.

Susitikimas dėl JAV karių palaikų grąžinimo turėjo įvykti anksčiau šią savaitę, tačiau Pchenjanas pareikalavo, kad derybos vyktų ne šiaip JAV atstovų, o Korėjos pusiasalyje dislokuotų pajėgų generolų lygmeniu.

JAV karių, žuvusių per 1950–1953 metų konfliktą, palaikų sugrąžinimas buvo dalis susitarimo, kurį per savo istorinį susitikimą praėjusį mėnesį pasirašė Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

„Kiek suprantame, yra prasidėjusios Šiaurės Korėjos ir JAV derybos dėl karių palaikų grąžinimo“, – pranešė „Yonhap“, cituojanti neįvardytą Pietų Korėjos pareigūną.

Televizijos reportažuose matyti automobiliai su JAV karinių pajėgų numeriais, kuriais, kaip manoma, JAV pareigūnai vyksta prie sienos.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo, praėjusią savaitę apsilankęs Pchenjane sukonkretinti denuklearizacijos susitarimo, sakė, kad Pentagono komanda dėl karių palaikų sugrąžinimo su Šiaurės Korėjos pareigūnais susitiks ketvirtadienį.

Šiaurės Korėjos pareigūnai susitikimo vietoje ketvirtadienį nepasirodė, tačiau tą pačią dieną susisiekė su Jungtinėmis Valstijomis ir pasiūlė surengti susitikimą sekmadienį, pareiškė JAV Valstybės departamento atstovė Heather Nauert ir pridūrė: „Būsime pasirengę.“

Pranešama, kad pastarosiomis savaitėmis prie Šiaurės Korėjos sienos buvo atgabenti dešimtys medinių karstų amerikiečių palaikams.

Baltieji rūmai D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimą Singapūre yra pavadinę svarbiu proveržiu siekiant nuginkluoti branduolinį ginklą turinčią izoliuotą Šiaurės Korėją. Mainais siūloma sušvelninti jai taikomas sankcijas ir suteikti kitokia pagalba ekonomikos plėtrai.

M. Pompeo, kuris per vėliausią savo vizitą Pchenjane susitiko su svarbiu Kim Jong Uno patarėju, tvirtino, kad derybose daroma pažanga. Tačiau vos jam išvykus Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerija sukritikavo M. Pompeo „vienašališkus ir grobuoniškus“ reikalavimus, pateiktus per šias derybas.