J.Kaczynskio partija "Įstatymas ir teisingumas" kartu su verslą remiančia Pilietine platforma laimėjo rugsėjį vykusius rinkimus ir žadėjo valdyti kartu, bet derybos dėl koalicijos žlugo nepavykus susitarti dėl postų paskirstymo ir ekonominės politikos programų.

Pirmadienį mažumos vyriausybė buvo prisaikdinta, o kitą savaitę jos laukia balsavimas dėl pasitikėjimo parlamente. Be Pilietinės platformos paramos jai reikės užsitikrinti populisto Andrzejaus Lepperio ir jo reformoms nepritariančios ūkininkų profesinės sąjungos "Savigyna" paramą.

Jei vyriausybei nepavyks sėkmingai baigti šio trijų etapų proceso, Lenkijoje, kuri yra didžiausia Europos Sąjungos (ES) naujokė, bus surengti pirmalaikiai rinkimai.

Paklaustas, ar, jo nuomone, koalicija su Pilietine platforma dar įmanoma, J.Kaczynskis dienraščiui "Zycie Warszawy" sakė: "Manau, kad taip. Jei to nebus, galimi pirmalaikiai rinkimai, o tai blogiausias variantas".

Pilietinė platforma yra sakiusi, kad negrįš prie derybų stalo, jeigu "Įstatymas ir teisingumas" nesiliaus bendradarbiavęs su populistinėmis grupėmis, kurių parama pasinaudojo per kelis pastarųjų savaičių balsavimus parlamente.

"Jie laimės (balsavimą). Aš esu įsitikinęs", - visuomeniniam radijui sakė A.Lepperis, atsakydamas į klausimą apie mažumos vyriausybės galimybes.

"Mes tik norime, kad ši vyriausybė pateiktų aiškią, suprantamą programą, kuri gintų neturtinguosius", - sakė jis.

A.Lepperis nori, kad konservatorių vyriausybė pažadėtų didinti išlaidas socialinei apsaugai ir minimalų darbo užmokestį ir iš naujo derėtųsi dėl Lenkijos įstojimo į ES sąlygų.