Qin Yongminas pripažintas kaltu dėl „ardomosios valdžios, nukreiptos prieš valstybės valdžią“, savo oficialioje svetainėje paskelbė Hubėjaus provincijoje esančio Uhano miesto tarpinės grandies liaudies teismas.

Kaip rodo teismų registras, tai griežčiausias nuosprendis už „ardomąją veiklą“ Kinijoje per pastaruosius 15 metų.

64 metų Qin Yongminas pirmą kartą buvo teisiamas už kontrrevoliucinę veiklą ir tąsyk kalėjo 1981-1989 metais. Iš viso už grotų jis jau yra praleidęs 22 metus.

Kai buvo areštuotas 2015 metų sausį, Qin Yongminas vadovavo demokratijos aktyvistų organizacijai „China Human Rights Watch“, internete skelbusiai vyriausybės politiką smerkiančius atsišaukimus ir organizuodavusiai diskusijų forumus.

Qin Yongminas „atsisakė bendradarbiauti su teismu“ ir gegužę vykusio teismo proceso metu neištarė nė žodžio, sakė jo advokatas Lin Qilei.

Advokatas nurodė, kad teismo nuosprendis bus skundžiamas.

Nuosprendis Qin Yongminui buvo paskelbtas kitą dieną po to, kai Nobelio taikos premijos laureato disidento Liu Xiaobo našlei Liu Xia buvo leista palikti Kiniją ir vykti į Vokietiją.

Moteris nuo 2010-ųjų, kai jos vyras pelnė Nobelio taikos premiją, faktiškai buvo laikoma namų arešte nepateikus jokių kaltinimų.

1989-ųjų Tiananmenio aikštės protestų veteranas Liu Xiaobo praėjusiais metais mirė atlikdamas 11 metų laisvės atėmimo bausmę už „ardomąją veiklą“. Jis buvo pirmas nuo nacistinės Vokietijos laikų Nobelio premijos laureatas, miręs už grotų.