Užbaigęs tyrimą dėl jų bandymo atskirti Kataloniją nuo Ispanijos, Teismas paskelbė pareiškimą, kad teisėjas Pablo Llarena nurodė „sustabdyti... Carleso Puigdemont'o ir dar penkių įstatymų leidėjų, kaltinamų maištu“, įgaliojimus.

Iš viso tyrimas vyksta 25 separatistų lyderių atžvilgiu, dėl jų vaidmens spalio 27 dieną nesėkmingai skelbiant regiono nepriklausomybę. Po Katalonijos deklaracijos tuometinė Ispanijos vyriausybė atleido regiono lyderį C. Puigdemont'ą ir įvedė Katalonijoje tiesioginį valdymą.

Jis buvo panaikintas tik praėjusį mėnesį, pradėjus dirbti naujam lyderiui, iškilusiam po gruodį įvykusių pirmalaikių Katalonijos rinkimų, kurie sugrąžino į valdžią nepriklausomybės šalininkų partijas.

13 iš 25 minėtų separatistų lyderių yra kaltinami maištu; jiems gresia įkalinimas iki 25 metų.

Devyni iš jų laikomi tardymo izoliatoriuje Ispanijoje, o keturi pabėgo į užsienį ir yra Ispanijos teismų ieškomi.

C. Puigdemont'as yra Vokietijoje, kur jo gali laukti ekstradicija.

Nors negali dalyvauti parlamento Barselonoje sesijose, minimi šeši deputatai buvo išrinkti per gruodžio rinkimus ir išsaugojo postus. Balsuoti jų vardu jie pavedė kolegoms partijoje.

Sustabdžius jų įgaliojimus, katalonų separatistų partijos turės juos pakeisti, jei norės išsaugoti absoliučią 70 vietų daugumą 135 vietų parlamente.

„Šis sprendimas akcentuoja valstybės demokratijos kokybės lygį, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė C. Puigdemontas. – Piliečių balsai, sugriauti „teisingumo sistemos“, kuri toliau dalyvauja politikoje.“

Teismo sprendimas buvo paskelbtas kitą dieną po to, kai naujasis Katalonijos separatistų prezidentas Quimas Torra susitiko su Ispanijos premjeru Pedro Sanchezu ir abu pažadėjo mažinti įtampą nepaisydami nuomonių skirtumų dėl regiono apsisprendimo teisės.

Pasibaigus ikiteisminiam tyrimui, artinasi teismo procesas. Ispanijos žiniasklaida praneša, kad jis gali prasidėti spalį.