Apie 13 val. Lietuvos laiku buvo išgelbėtas penktasis berniukas. Jis greitosios pagalbos automobilio nugabentas iki laukiančio sraigtasparnio, kuris jį nuskraidino į Chiang Rai miestelio ligoninę. Praėjus maždaug valandai po jo išgelbėjimo narai ištraukė ir šeštąjį berniuką.

9 ก.ค. 61
17.10 น. - รถพยาบาลถึงจุดจอด ฮ. มีการเคลื่อนย้านเปลที่มีคนนอนอยู่และมีสายน้ำเกลือออกจากรถไปยังเฮลิคอปเตอร์

#ThaiPBS #ถ้ำหลวง pic.twitter.com/l5HfCVtoZJ— Duangthip_ThaiPBS (@duangtip_TPBS) July 9, 2018

CNN duomenimis, apie 14:50 Lietuvos laiku buvo išgelbėtas jau septintas berniukas. Netrukus pasirodė žinia, kad ištrauktas jau aštuntasis futbolo komandos narys. Po jo išgelbėjimo gelbėtojai stabdo šiandienos operaciją, jiems vėl reikės papildyti oro atsargas ir pasiruošti tolesniems veiksmams.

Urve liko dar 4 vaikai ir treneris.

Prie urvo prieigų berniukus pasitiko greitosios pagalbos automobiliai, atskrido gelbėtojų sraigtasparnis, kuris ištrauktuosius gabeno į ligoninę.

Berniukai yra „saugūs ir sąmoningi“, o dabar jie gydomi ligoninėje, pirmadienį pareiškė jų gelbėjimo operacijai vadovaujantis pareigūnas.

Per vakar vykusią sėkmingą gelbėjimo operaciją iš urvo buvo ištraukti keturi berniukai. Vaikai turėjo nuplaukti apie kilometrą itin sudėtingo nardymo ruožo.

Gelbėtojai buvo priversti nutraukti operaciją, nes narai išnaudojo visas deguonies atsargas. Jų papildymui prireikė apie 10 valandų.

Tailando vidaus reikalų ministras patvirtino, kad į pirmadienio gelbėjimo misiją leidosi tie patys narai, kurie išvadavo pirmuosius keturis berniukus.

Narai leidosi į urvą 11. val. vietos laiku. „Sąlygos operacijai tokios pat geros, kaip ir vakar. Gelbėjimo komanda taip pat ta pati, tik su keletu papildymų“, – sakė gelbėjimo operacijos vadas Narongsakas Osatanakornas.

„Vandens lygis kol kas nerimo nekelia. Vakarykštis lietus nepaveikė urvo vandens lygio“, – teigė N. Osatanakornas.

Gelbėtojų pastangos nesustojant pumpuoti vandenį atsipirko. Pranešama, kad urvo viduje atsivėrė beveik 1,7 km. ilgio ruožas, kurį galima įveikti pėsčiomis. Nepaisant to, berniukų vis tiek laukia sudėtinga nardymo atkarpa.

Futbolo komandos nariai urve įstrigę jau 16 dienų.

Vakar po pasitarimo su medikų komanda gelbėtojai nusprendė pirmiausia gelbėti labiausiai nusilpusius vaikus. Sekmadienį juos sėkmingai išvadavus, šiandien nuspręsta pirmiausia gelbėti sveikiausius berniukus.

Asked which boys are coming out first he says, “The perfect ones, the most ready ones” #thamluangcave @sloumarsh— michael safi (@safimichael) July 9, 2018

Karas prieš laiką ir vandenį

Ši misija gelbėtojų atstovų jau pakrikštyta, kaip „karas prieš laiką ir vandenį“. Šiuo metu urve susidariusios palankios sąlygos gelbėjimo operacijai – vandens lygis kiek nukritęs, dalį urvo galima įveikti pėsčiomis, todėl gelbėtojai skuba pasinaudoti šia galimybe. Nepaisant to, berniukams vis tiek teks įveikti keletą ilgų atkarpų po vandeniu.

Bijoma, kad tokios sąlygos neišsilaikys ilgą laiką, todėl nuspręsta berniukus vaduoti nedelsiant. Dėl itin sudėtingos atkarpos po vandeniu iš pradžių svarstyta išlaukti lietingojo sezono pabaigos ir juos išvesti vandeniui visiškai nuslūgus. Tačiau besibaigiančios deguonies atsargos urve privertė gelbėtojus imtis veiksmų nedelsiant.

Lietaus debesys jau kaupiasi virš kalnų masyvo.

Vakar išgelbėti 4 berniukai buvo iškart paguldyti į artimiausią ligoninę, jų būklė stabili, jie jaučiasi gerai.

Trenerio teta: jis tenori visiems padėti

Amporna Sriwichai, 25-erių metų futbolo trenerio Akkapolo Chanthawongo teta labai išgyvena dėl susiklosčiusios situacijos. Jos teigimu, A. Chanthawongas yra geras žmogus, jis tikrai nenorėjo, kad viskas taip susiklostytų. Būdamas 10 metų jis neteko savo tėvų ir augdamas patyrė daug sunkumų.

Tetos teigimu, jis nenori nieko kito, tik padėti įstrigusiems berniukams. Prieš tai žiniasklaidoje buvo pasirodę pranešimų, kad taupant maisto atsargas viduje treneris visus savo davinius atidavė vaikams ir dėl to buvo labai nusilpęs. Gelbėtojams suradus įstrigusius berniukus treneris tėvams parašė atsiprašymo laišką, kuriame maldavo jų atleidimo. Tėvai atsakė į jo laišką teigdami, kad „tikime tavimi ir tavo ryžtu. Žinome, kad gerai rūpinaisi mūsų vaikais. Norime, kad žinotum, jog tai ne tavo kaltė", – rašoma tėvų atsakyme.