Šalies žiniasklaida paskelbė, kad žuvo 67 žmonės, o dar dešimtys yra dingę, todėl žuvusiųjų skaičius tikriausiai didės.

Anksčiau sekmadienį premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė) perspėjo dėl „lenktynių su laiku“ gelbstint potvynio aukas, nes dar yra daug žmonių, kurių padėtis neaiški.

Smarkios liūtys sukėlė staigių potvynių ir žemės nuošliaužų centrinėse ir vakarinėse šalies dalyse. Evakuotis buvo nurodyta daugiau kaip 2 mln. žmonių, tačiau evakuacija nėra privaloma, ir daug kas liko namuose, o tada pateko į sparčiai kilusio vandens ar nuošliaužų spąstus.

Vanduo užliejo kai kuriuos kaimus, o nevilties apimti gyventojai gelbėdamiesi lipo ant namų stogų ir laukė gelbėtojų, apačioje kunkuliuojant potvynio vandenims.

Sekmadienį meteorologijos agentūra dar dviejuose regionuose paskelbė aukščiausio laipsnio pavojų, bet vėliau lietui silpstant jį atšaukė.

Upėmis virtę keliai

Miharos mieste Hirošimos regiono pietuose susilpnėjus lietui pasimatė liūčių padaryti nuostoliai.

Keliai virto srauniomis purvinomis upėmis su pakelėse suneštu purvu. Vanduo sruvo pro įstrigusių automobilių ratus.

„Rajonas virto vandenynu, – sakė 82 metų vietos gyventoja Nobue Kakumoto (Nobujė Kakumoto). – Nerimauju, nes nežinau, kiek laiko taip bus.“

Kelios dešimtys gyventojų, praleidusių naktį mažytėje prieglaudoje aukštesnėje vietoje, atvyko apžiūrėti padarytų nuostolių.

68 metų ūkininkas Masanori Hiramoto (Masanoris Hiramotas) eidamas į savo nusiaubtus namus nesivargino laikytis japoniško papročio nusiauti. Viduje kilimėliai tatamiai buvo padengti purvu.

„Aš net nežinau, nuo ko pradėti valyti. Nežinau, kas kur yra“, – naujienų agentūrai AFP sakė jis.

Kitur darbininkai stengėsi valyti nedideles nuošliaužas, kurios užpylė kelius.

„Gelbėjimo operacijas vykdome ištisą parą, – AFP sakė Hirošimos prefektūros nelaimių valdymo agentūros pareigūnas Yoshihide Fujitani (Jošihidė Fudžitanis). – Taip pat rūpinamės evakuotaisiais ir atkuriame tokią gyvybiškai svarbią infrastruktūrą, kaip vandens ir dujų (tiekimas). Stengiamės kaip įmanydami.“

Vakarinėje Okajamos prefektūroje iš vienos ligoninės buvo evakuojami keli šimtai žmonių, įskaitant vaikus ir pagyvenusius žmones. Kai kurie pacientai buvo evakuojami sraigtasparniu.

Žmonės pastate įstrigo patvinus netoliese tekančiai upei. Viena ligoninės slaugytoja šalies žiniasklaidai sakė, kad nutrūko elektros ir vandens tiekimas, o maisto atsargos senka.

„Sekmadienį ryte reikėjo gelbėti maždaug 1 tūkst. žmonių, bet viso nelaimės, kuri yra didžiulė, vaizdo dar nežinome“, – AFP sakė prefektūros nelaimių valdymo biuro atstovas Mutsunari Imawaka (Mucunaris Imavaka).

„Labai stengiamės kuo greičiau juos išgelbėti. Laikas senka“, – sakė jis.

Užlieti kaimai

Reaguojant į nelaimę buvo mobilizuota daugiau kaip 50 tūkst. gelbėtojų, policininkų ir karių. Buvo užlieti ištisi kaimai, virš kylančių potvynio vandenų matėsi tik šviesoforų viršus.

„Buvau automobilyje; iš priekio ir iš už nugaros manęs link siūbtelėjo didžiuliai vandens srautai ir užliejo kelią. Šiaip taip išsigelbėjau, bet buvau apimtas siaubo“, – šeštadienį dienraščiui „Mainichi Shimbun“ Hirošimoje pasakojo 62 metų Yuzo Hori (Judzas Horis).

Nors lyti ėmė praėjusią savaitę, kai sausumą pasiekė taifūnas, smarkiausios liūtys prasidėjo kiek vėliau, ketvirtadienį, kuomet šalies vakaruose potvynio srautai nunešė vieną statybininką.

Nuo to laiko žuvusiųjų skaičius nuolat auga, o gelbėjimo operacijos vyksta sunkiomis sąlygomis. Kai kurie nevilties apimti piliečiai pagalbos šaukėsi per socialinį tinklą „Twitter“.

Dėl potvynių sustojo darbas paveikto regiono gamyklose, pranešama apie nutrūkusį elektros, vandens tiekimą, mobilųjį ryšį.

Tai daugiausiai aukų pareikalavusi su lietumi susijusi krizė Japonijoje nuo 2014 metų, kai Hirošimos regione dėl liūčių sukeltų nuošliaužų žuvo mažiausiai 74 žmonės.