Itin gausus kritulių kiekis sukėlė didžiules nuošliaužas ir staigius potvynius Hirošimoje, Okajamoje, Kiote ir kituose regionuose bei apsunkino gelbėjimo operacijas. Daugybė žmonių paskelbti dingusiais.

Japonijos premjeras Shinzo Abe nurodė ministrams „dėti visas pastangas“, kad būtų išgelbėtos aukos. Anot jo, „padėtis yra itin rimta“.

Valdžia pranešė, kad per su liūtimis susijusias nelaimes nuo ketvirtadienio, kai prasidėjo liūtys, jau žuvo mažiausiai 30 žmonių. Tuo metu visuomeninis transliuotojas NHK paskelbė, kad bendras žuvusiųjų skaičius pasiekė 49.

„Manome, kad aukų skaičius didės, nes vis dar renkame duomenis," – naujienų agentūrai AFP sakė Ehimės prefektūros katastrofų valdymo pareigūnas Yoshinobu Katsuura.

Potvyniai užliejo ištisus kaimus. Kai kur iš vandens kyšojo tik namų stogai ir šviesoforų viršutinė dalis.

Valdžia dėl liūčių paskelbė aukščiausią pavojaus lygį ir nurodė daugiau kaip 1,9 mln. žmonių, daugiausia šalies vakarinės dalies gyventojų, palikti savo namus.

Tačiau šis nurodymas evakuotis nėra privalomas, ir daugelis žmonių įstrigo potvynio užlietuose ar nuošliaužų sugriautuose namuose.

Japonijos ministrų kabineto vyriausiasis sekretorius Yoshihide Suga (Jošihidė Suga) pranešė, kad gelbėjimo operacijoms pasitelkta beveik 50 tūkst. karių, policininkų ir ugniagesių.

Anot Japonijos gynybos ministro Itsunori Onoderos, dar 21 tūkst. karių yra pasirengę padėti, jei reikės.

„Nurodžiau jiems vykdyti gelbėjimo operacijas panaudojant visas įmanomas sausumos, jūrų ir oro pajėgų priemones," – sakė jis.

Automobilių gamintojai „Daihatsu“ ir „Mitsubishi“ bei dar kelios didelės įmonės pranešė sustabdžiusios darbą gamyklose, esančiose nuo liūčių nukentėjusiose vietovėse.

Japonijos meteorologijos agentūra padidino pavojaus lygį didelėse Vakarų Japonijos teritorijose iki aukščiausio lygio – toks pavojus skelbiamas prognozuojant didžiausią per pastaruosius dešimtmečius kritulių kiekį.

Agentūra dalyje Japonijos buvo atšaukusi įspėjimą dėl pavojaus, nors pareigūnai žurnalistams sakė, kad smarkus lietus vakarinėje ir rytinėje šalies dalyse prognozuojamas iki sekmadienio.