„Priėmiau Scotto Pruitto atsistatydinimą iš Aplinkos apsaugos agentūros (EPA) administratoriaus pareigų“, – prezidentas paskelbė savo tviterio žinute ir tokiu būdu užbaigė mėnesius trukusias spėliones, kas laukia žmogaus, kuriam D. Trumpas buvo patikėjęs išardyti savo pirmtako Baracko Obamos žaliosios politikos palikimą.

„Agentūroje Scottas puikiai atliko darbą, ir visada būsiu jam už tai dėkingas“, – pridūrė valstybės vadovas.

D. Trumpas sakė žurnalistams savo prezidentiniame lėktuve, kad nebuvo jokio „paskutinio lašo“, nulėmusio S. Pruitto pasitraukimą. Prezidentas tvirtino, kad šis žingsnis brendo pastarąsias „porą dienų“ ir kad jis daugiausiai priklausė nuo paties S. Pruitto apsisprendimo.

„Jis atėjo pas mane ir pasakė: „Labai pasitikiu administracija. Nenoriu būti nukreipiantis dėmesį.“ Ir manau, kad Scottui atrodė, kad jautėsi esąs nukreipiantis dėmesį“, – aiškino D. Trumpas.

D. Trumpas per „Twitter“ paskelbė, kad laikinu EPA vadovu skiriamas S. Pruitto pavaduotojas – buvęs akmens anglių pramonės lobistas Andrew Wheeleris, perimsiantis šias pareigas pirmadienį.

„Jis labai daug aplinkai dėmesio skiriantis žmogus. Jis yra didelis (aplinkosaugos) šalininkas ir atliks fantastišką darbą“, – prezidentas kalbėjo žurnalistams apie A. Wheelerį.

Žiniasklaidos pranešimuose nurodoma, kad S. Pruittas, buvęs Oklahomos valstijos generalinis prokuroras, palaiko glaudžius ryšius su iškastinio kuro sektoriumi. Pastaraisiais mėnesiais dėl jo veiklos pradėtas ne vienas tyrimas, įskaitant vykdomus pačios EPA generalinio inspektoriaus, dviejų nepriklausomų federalinių agentūrų ir Kongreso.

50-mečiui EPA vadovui iškeltų kaltinimų sąrašas tapo toks ilgas, kad jį tapo beveik neįmanoma susisteminti.

Vis dėlto atrodo, kad visi kaltinimai turi bendrą giją: ko gera, S. Pruittas nuo darbo EPA vadovo poste pradžios 2017 metų vasarį naudojosi savo tarnybine padėtimi asmeninei ir savo šeimos naudai, pažeisdamas federalinius įstatymus, taip pat baudė dėl tokio elgesio prieštaravusius arba demonstravusius nepakankamą lojalumą pavaldinius.

Viskas prasidėjo nuo S. Pruitto polinkio tarnybos reikalais skraidyti pirmąja klase iš mokesčių mokėtojų lėšų, pažeidžiant įprastą vyriausybės praktiką.

Vėliau pasirodė pranešimų apie didelį skaičių asmens sargybinių, jį lydinčių apskritą parą. S. Pruitto apsaugai buvo skiriama dvigubai daugiau lėšų negu jo pirmtakei.

Be to, EPA vadovas buvo nurodęs įrengti jo biure Vašingtone nuo pasiklausymo apsaugotą vietą pokalbiams telefonu, kainavusią 43 tūkst. dolerių (apie 36,7 tūkst. eurų). Kritikams ši suma pasirodė didoka.

Uolus pagalbininkas

Taip pat kildavo klausimų dėl jo asmeninių išlaidų. S. Pruittas nuomojosi su naftos pramonės lobistais siejamus apartamentus viename prestižiniame sostinės rajone ir mokėdavo tik 50 dolerių (apie 43 eurus) už naktį. Be to, administratorius mokėdavo tik už laiką, kai jis tame bute likdavo nakvoti.

S. Pruittas liepdavo savo pavaldiniams vykdyti jo asmeninius pavedimus, pavyzdžiui, surasti jam kitą butą, nupirkti bilietus į sporto renginius ir netgi padėti jo žmonai susirasti darbą.

Kai kurios užduotys atrodė itin keistos: pavyzdžiui, paliepimas surasti ir nupirkti naudotą lovos čiužinį su „Trump“ prekiniu ženklu iš D. Trumpo viešbučių tinklo.

Nors ilgėjant numanomų etikos pažeidimų sąrašui S. Pruittas buvo atsidūręs keblioje padėtyje, EPA vadovas buvo pakviestas ir dalyvavo trečiadienį Baltuosiuose Dūmuose D. Trumpo organizuotose Nepriklausomybės dienos iškilmėse. Tąsyk jis ir kiti kabineto nariai sulaukė prezidento pagyrimo.

Savo atsistatydinimo rašte S. Pruittas nemini įvairių skundų dėl etikos pažeidimų, bet giria D. Trumpą – „asmeniškai mane palaiminusį ir leidusį man įgyvendinant jūsų programą pasiekti didesnę pažangą negu kas nors galėjo tikėtis“.

Užuot prisiėmęs atsakomybę, pareigūnas rodė pirštu į kritikų, įskaitant Kongreso demokratus, darytą spaudimą.

„Nesiliaujantys išpuoliai prieš mane asmeniškai (ir) mano šeimą neturi precedento ir buvo tapę mums nemenka našta“, – EPA vadovas rašė D. Trumpui, savo laiške, paskelbtame televizijos „Fox News“.

D. Trumpo artimiausia aplinka pasižymėjo didele savo narių kaita nuo pat pirmųjų prezidento kadencijos savaičių, kai jis atleido nacionalinio saugumo patarėją Michaelą Flynną (Maiklą Fliną).

Tarp atsistatydinusių arba atleistų kabineto narių buvo sveikatos apsaugos sekretorius Tomas Price'as (Tomas Praisas), valstybės sekretorius Rexas Tillersonas, nacionalinio saugumo patarėjas H. R. McMasteris ir veteranų reikalų vadovas Davidas Shulkinas.

Iki šiol D. Trumpas užtardavo S. Pruittą – savo uolų pagalbininką, tvirtai gynusį prezidento sprendimą pasitraukti iš Paryžiaus klimato sutarties. D. Trumpas gyrė EPA vadovo pastangas atšaukti B. Obamos administracijos priimtas aplinkosaugos normas, kurios, anot prezidento, stabdė ekonomikos augimą.

Tačiau valstybės vadovo tonas pastarosiomis savaitėmis pakito.

Praeitą mėnesį, nors ir gyrė S. Pruitto „fantastišką darbą“ Aplinkos apsaugos agentūroje, prezidentas pripažino: „Kalbant atvirai, nesu patenkintas dėl kai kurių dalykų.“

Kongreso demokratai jau ne vieną mėnesį reikalavo atleisti S. Pruittą, o ketvirtadienį bemat reagavo į žinią, kad administratorius palieka postą.

„Laimingo kelelio! – savo „Twitter“ žinutėje raše Atstovų rūmų demokratas Earlas Blumenaueris. – Žinant Pruitto visišką nesugebėjimą apsaugoti mūsų švarų orą ir vandenį, taip pat kai vykdoma 13 federalinių tyrimų dėl jo darbo, vienintelis klausimas – kodėl viskas taip ilgai užsitęsė.“