Pirmą kartą invazijos idėją D. Trumpas iškėlė per susitikimą Ovaliniame kabinete praėjusių metų rugpjūtį, kai buvo kalbama apie sankcijas Venesuelai. Visų dalyvių nuostabai, jis paklausė, ar dėl neramumų Jungtinės Valstijos negalėtų įžengti į Venesuelą. Informacija apie iki šiol neminėtą pokalbį gauta iš vieno amerikiečių pareigūno, rašo AP.

Po tokio D. Trumpo pasisakymo patarėjai vienas po kito aiškino, kad kariniai smūgiai gali ir nepavykti. Esą ant kortos būtų pastatyti sunkiai išsikovoti santykiai su kitomis Lotynų Amerikos šalimis.

Tačiau D. Trumpas esą taip lengvai nepasidavė ir atkreipė dėmesį į buvusius atvejus, kai karinis įsikišimas buvo sėkmingas.

Tarp patarėjų buvo tuometinis valstybės sekretorius Rexas Tillersonas ir tuometinis patarėjas saugumo klausimais Herbertas Raymondas McMasteris - abu jie vyriausybei jau nebepriklauso.

Po pirmojo pokalbio Ovaliniame kabinete D. Trumpas neatsisakė savo idėjos ir pakartojo ją kelissyk: šiek tiek vėliau jis ir viešai prabilo apie „karinę galimybę“ nuversti Venesuelos prezidentą Nicolą Madurą.

Pareigūno, kuriuo remiasi AP, duomenimis, D. Trumpas savo pasiūlymą pateikė ir Kolumbijos prezidentui Juanui Manueliui Santosui. Dar kartą jis apie savo idėją keliems Lotynų Amerikos sąjungininkams užsiminė per JT generalinę asamblėją. Jis teiravosi valstybių vadovų, ar jie tikrai yra įsitikinę, kad nenori karinio smūgio. Kiekvienas jų prezidentu atsakė, kad „ne“.

Padėtis Venesueloje yra kebli ir kelią grėsmę regiono saugumui. Socialistas prezidentas jau seniai yra kritikuojamas užsienio. ES ir JAV yra paskelbusios sankcijas Venesuelos vyriausybės atstovams.

Baltieji rūmai atsisakė komentuoti pranešimą. Tačiau vienas Nacionalinės saugumo tarybos atstovas pakartojo, jog JAV vertins visas galimybes, kad prisidėtų prie demokratijos atkūrimo Venesueloje ir sukurtų stabilumą.