Britų policijos pareigūnų teigimu, pora apsinuodijo „Novičiok“ nervus paralyžiuojančia medžiaga. Tai britų spaudai patvirtino Skotland Jardo atstovas Neilas Basu.

Kol kas neaišku, kokiomis aplinkybėmis apsinuodijo Dawn Sturgess ir Charlie Rowley. Incidentas įvyko Viltšyro grafystėje esančiame Eimsberio miestelyje. Apsinuodijusios poros būklė kritinė.

29 metų vietos gyventojas Samas Hobsonas sakė naujienų agentūrai AFP palaikęs draugiškus ryšius su nukentėjusia pora.

Pasak jo, pirmiausiai blogai pasijuto D. Sturgess, o vėliau – Ch. Rowley.

„Jis smarkiai prakaitavo, tiesiog varvėjo; su juo nebuvo įmanoma susišnekėti – jis leido keistus garsus ir svyravo pirmyn ir atgal, – pasakojo S. Hobsonas. – Atrodė, kad jis kitame pasaulyje“.

Eimsberio miestelis, kur ir įvyko yra maždaug už 12 km nuo Solsberio, kur šių metų kovą Skripaliai buvo rasti susmukę ant suolelio prie vieno prekybos centro. Jų apnuodijimas išprovokavo didelę santykių su Rusija diplomatinę krizę.

Didžiosios Britanijos saugumo ir ekonominių nusikaltimų valstybės ministras Vidaus reikalų ministerijoje Benas Wallace'as mano, kad dviejų britų apnuodijimas Eimsberio miestelyje nėra tyčinis pasikėsinimas, ketvirtadienį pranešė televizija Sky News“.

„Darbinė tyrimo linija yra, kad šie (nukentėję) žmonės nebuvo susiję su Skripaliais. Tai nebuvo pasikėsinimas. Tai, manau, buvo apsinuodijimas (nervus paralyžiuojančia medžiaga) „Novičiok“, – sakė B. Wallace'as.

Tačiau jis pabrėžė, jog Britanija vis dar mano, kad Rusija yra susijusi su buvusio rusų šnipo Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimu kovo mėnesį netoliese esančiame Solsberyje, ir paragino rusus paaiškinti, „kaip jie tai padarė“.

„Jie vis dar turi šansą viską ištaisyti. Jie gali mums pasakyti, kas buvo suplanuota ir kaip jie tai padarė“, – pridūrė jis.

Kremlius: mes nebuvome informuoti

Maskva ketvirtadienį pareiškė negavusi jokios informacijos iš Didžiosios Britanijos pareigūnų apie vienos poros apnuodijimą nervus paralyžiuojančia medžiaga, panaudota per anksčiau šiemet įvykdytą pasikėsinimą į buvusį rusų šnipą.

„Neturime informacijos, kokios medžiagos buvo panaudotos ir kaip buvo panaudotos“, – pareiškė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas. Pasak jo, naujas apnuodijimo atvejis „kelia nerimą“.

JK vidaus reikalų ministras: Rusija turėtų pasiaiškinti

Didžiosios Britanijos vidaus reikalų ministras ketvirtadienį pareiškė, kad Rusija turėtų pasiaiškinti dėl vienos poros apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, panaudota per anksčiau šiemet įvykdytą ataką prieš buvusį rusų šnipą.

„Dabar laikas, kad Rusijos valstybė turėtų išeiti ir paaiškinti, kas tiksliai atsitiko“, – parlamente sakė Sajidas Javidas. Jis pakartojo vyriausybės įtarimus, kad Rusija prisidėjo prie anksčiau šiemet įvykusio apnuodijimo incidento, nors Maskva visus kaltinimus atmeta.

Britų premjerė Theresa May ketvirtadienį pareiškė, kad šalies policija „padarys viską“, kad rastų naujausio apnuodijimo incidento įkalčių.

„Akivaizdu, kad dviejų žmonių apnuodijimas medžiaga „Novičiok“ Jungtinėje Karalystėje kelia didelį nerimą. Žinau, kad tyrimą atliekanti policija padarys viską, ką gali“, – per vizitą Berlyne nurodė Th. May ir padėkojo Vokietijai už „tvirtą paramą“ po kovą įvykusio buvusio Rusijos dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimo.