„Leiskite čia paminėti užsienio grėsmes mūsų demokratijoms. Europos Vadovų Taryba paragino (ES) vyriausiąją (užsienio reikalų) įgaliotinę (Federicą Mogherini) ir (Europos) Komisiją iki gruodžio pristatyti konkrečių pasiūlymų dėl koordinuotos ES reakcijos į šį iššūkį, ypač į Rusijos vykdomus bandymus dezinformuoti; tuo Europos užsienio politikos tarnyboje šiuo metu užsiima labai nedidelė strateginės komunikacijos grupė“, – Europos parlamente Strasbūro mieste pareiškė D. Tuskas po praėjusią savaitę įvykusio Bendrijos viršūnių susitikimo.

Pasak jo, „tai yra ypač svarbu atsižvelgiant į signalus apie Rusijos vaidmenį „Brexit“.

Ragina vienytis

Europos Vadovų Tarybos pirmininko Donaldo Tusko teigimu, birželio 28-29 dienomis surengtas Europos Sąjungos viršūnių susitikimas vyko prastėjant geopolitinei situacijai.

„Štai kodėl kreipiausi į (ES) lyderius ragindamas suvienyti pastangas Europos Sąjungoje. Man tai reiškia karinio bendradarbiavimo plėtimą, pasirengimą blogiausiems scenarijams kalbant apie prekybą, ir, visų pirma, vienybės visais europinio bendradarbiavimo aspektais, įskaitant migraciją ir euro zonos reformą, paieškos. Mums pavyko pasiekti pažangos visais šiais klausimais, bet neslėpsime, kad mūsų dar laukia ilgas ir tikriausiai nelengvas kelias“, – sakė D. Tuskas, antradienį Europos Parlamente Strasbūre pristatydamas viršūnių susitikimo išvadas.

Jis pažymėjo, kad diskusijos viršūnių susitikime prasidėjo ES lyderių ir NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo aptarimu, kaip plėsti ES ir Aljanso bendradarbiavimą.

„Lyderiai sutiko, kad ES turi prisiimti didesnę atsakomybę už savo saugumą, visų pirma todėl, kad tai atitinka mūsų pačių, kaip europiečių, interesus. Siekiant stiprinti mūsų bendrą gynybą ES išplės investicijas, plėtros (karinį) potencialą ir operatyvinį pasirengimą“, – pabrėžė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)