Kaltinimai 64 metų Najibui Razakui bus pateikti trečiadienį, paskelbė darbo grupė, įsteigta tirti pažeidimus valstybės fonde 1MDB. Pareiškime priduriama, kad ekspremjeras buvo suimtas „savo namuose“.

Najibas Zarakas buvo areštuotas praėjus beveik dviems mėnesiams po jo koalicijos netikėto pralaimėjimo gegužės 9-ąją vykusiuose rinkimuose.

Šis areštas yra naujausias pribloškiantis tyrėjų žingsnis, rodantis, kad teisinė kilpa aplink Najibą Razaką, jo šeimą ir sąjungininkus versle bei politikoje veržiasi.

Įtarimai didžiule korupcija buvo tarp svarbiausių veiksnių, nulėmusių netikėtą ilgai valdžiusios Najibo Razako koalicijos pralaimėjimą gegužės rinkimuose, po kurių iškilo jo buvusio globėjo Mahathiro Mohamado vadovaujamas reformų šalininkų aljansas.

Najibas Razakas ir jo aplinkos žmonės buvo kaltinami milijardų dolerių išgrobstymu iš investicinio fondo 1MDB. Pranešama, kad už tuos pinigus buvo perkami įvairiausi dalykai, nuo nekilnojamojo turto Jungtinėse Valstijose iki meno kūrinių.

Najibas Razakas ir 1MDB neigia padarę kokių nors pažeidimų.

Po pralaimėtų rinkimų Najibui Razakui buvo uždrausta išvykti iš šalies, jo atžvilgiu buvo pradėtas korupcijos tyrimas.

Netrukus po jo nušalinimo nuo valdžios per kratas su Najibu Razaku ir jo šeima siejamuose nekilnojamojo turto objektuose buvo konfiskuota daugybė vertingų daiktų, įskaitant grynuosius, papuošalus, prabangias rankines, vertų iki 273 mln. dolerių (235 mln. eurų).

Jį ir prabangą mėgstančią jo žmoną Rosmah Mansor apklausė tyrėjai. Taip pat buvo apklausti ekspremjero posūnis Riza Azizas, kurio firma prodiusavo hitu tapusį 2013 metų filmą „Volstryto vilkas“ (The Wolf of Wall Street), ir buvęs pavaduotojas Zahidas Hamidi.

Speciali vyriausybės sudaryta grupė, tirianti 1MDB korupcijos skandalą, sakė, kad praėjusią savaitę įšaldė 408 banko sąskaitas, kuriose bendrai yra 1,1 mlrd. ringitų (234 mln. eurų).

Šalies žiniasklaida pranešė, kad kai kurios šių sąskaitų priklausė kažkada galingai Najibo Razako politinei partijai – Jungtinei malajų nacionalinei organizacijai (UMNO). Iki šių metų gegužės Najibo Razako partija ir jos koalicijos partneriai Malaiziją valdė šešis dešimtmečius.

Didžiuliai rūmai

Vienas saugumo šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad Malaizijos antikorupcinės komisijos (MACC) agentai Najibą Razaką areštavo jo namuose – didžiuliuose rūmuose prašmatniame Kvala Lumpūro priemiestyje.

„Jie atvažiavo trimis ar keturiais nepažymėtais automobiliais“, – sakė šaltinis, apie areštą informuotas aukšto rango pareigūnas.

MACC atstovė AFP sakė, kad buvęs lyderis buvo atvežtas į Komisijos būstinę Malaizijos administraciniame centre Putradžajoje netoli Kvala Lumpūro.

Najibas Razakas ten liks per naktį, o trečiadienį stos prieš teismą, pridūrė atstovė.

Tyrimą vykdanti darbo grupė sakė, kad Najibas Razakas buvo areštuotas dėl įtarimų, susijusių su energetikos kompanija „SRC International Sdn Bhd“, kuri iš pradžių buvo 1MDB padalinys.

Kaip rodo laikraščio „The Wall Street Journal“ tyrimas, 10,6 mln. dolerių (9,1 mln. eurų) iš SRC buvo pervesta į Najibo Razako asmenines banko sąskaitas. Tačiau tai tik maža dalis iš šimtų milijonų 1MDB dolerių, galiausiai esą atsidūrusių Najibo Razako sąskaitose.

JAV teisingumo departamentas, siekiantis susigrąžinti daiktus, kaip įtariama, Amerikoje nupirktus už pavogtus 1MDB pinigus, apskaičiavo, kad iš fondo bendrai buvo išgrobstyta 4,5 mlrd. dolerių (3,87 mlrd. eurų).

Parlamentaras veteranas Limas Kitas Siangas, kurio partija priklauso dabartinei valdančiajai koalicijai, sakė, kad Najibo Razako arešto buvo laukiama.

„Najibas turi atsakyti į įtarimus. Tai seniai pavėluota, nes šis skandalas pavertė Malaiziją kleptokratine pasaulio šalimi“, – AFP sakė jis.

Buvęs Najibo Razako pavaduotojas Z. Hamidi sakė: „Gerbiu įstatymo viršenybę ... Tegu būna įstatymo viršenybė.“