J. Boltonas, kuris su V. Putinu Maskvoje susitiko birželio 27 dieną, CBS „Face The Nation“ laidai pareiškė, kad „prezidentas Putinas su manimi kalbėjo gana aiškiai, o mano atsakymas buvo, jog teks sutarti, kad Ukrainos klausimu mes nesutariame“.

V. Putinas ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmą kartą susitiks Helsinkyje liepos 16 dieną.

Birželio 29 dieną D. Trumpas pareiškė atsisakantis atmesti galimybę, jog kada nors pripažins 2014 metais Rusijos įvykdytą Krymo pusiasalio aneksiją.

Paklaustas, ar gandai, jog Vašingtonas liausis smerkęs minėtąją aneksiją, yra teisingi, D. Trumpas žurnalistams atsakė: „Dar pažiūrėsime“.

Panašus buvo D. Trumpo atsakymas į klausimą, ar jis nesvarsto galimybės panaikinti sankcijų Rusijai, kurios buvo pritaikytos po Krymo aneksijos.

Anot JAV prezidento, artėjančio susitikimo tikslas yra pagerinti Vašingtono ir Maskvos santykius, kurie šiuo metu blogiausi nuo pat šaltojo karo laikų.

„Pažiūrėsime, ką darys Rusija“, – sakė D. Trumpas.

J. Boltonas atmetė galimybę, jog Vašingtonas apsigalvos dėl aneksijos pasmerkimo. „Tai nėra Jungtinių Valstijų pozicija“, – liepos 1-ąją jis kalbėjo CBS.

„Manau, kad prezidentas dažnai sako „pažiūrėsim“, norėdamas parodyti užsienio valstybių lyderiams, jog yra linkęs su jais kalbėtis daugybe svarbių klausimų“, – paaiškino J. Boltonas.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas per interviu liepos 29 dieną pareiškė, kad V. Putinas neketina per susitikimą su D. Trumpu kelti sankcijų klausimo, nors ir pridūrė, jog Rusija „tikrai neprieštarautų, jei D. Trumpas nuspręstų jas panaikinti“.

Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos sankcijų Rusijai pritaikė kaip bausmę už neteisėtą Krymo aneksiją 2014 metais ir paramą separatistams, kovojantiems su oficialia Ukrainos valdžia šalies rytinėse teritorijose. Sankcijos vis dar galioja. Birželio 29 dieną Europos Sąjungos lyderiai nusprendė dar pusmečiui pratęsti sankcijas Rusijos bankų ir energetikos sektoriams.

DELFI primena, kad JAV prezidentas D. Trumpas atsisakė atmesti galimybę, jog per kitą mėnesį įvyksianti susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu galėtų pripažinti Rusijos įvykdytą Ukrainos Krymo regiono aneksiją.

Žurnalistams paklausus, ar jis, kaip kalbama, svarsto galimybę pripažinti Krymą Rusijos dalimi, D. Trumpas atsakė: „Pažiūrėsime“.

Donaldas Trumpas, Vladimiras Putinas

Artėjant NATO viršūnių susitikimui, D. Trumpo atsisakymas patvirtinti ilgalaikę JAV opoziciją Rusijos intervencijai Ukrainoje papiktins Europos sąjungininkus. Liepos 11 dieną Briuselyje su Vakarų lyderiais susitiksiantis Amerikos prezidentas vėliau, liepos 16 dieną, skirs į Helsinkį, kur įvyks jo dvišalis susitikimas su V. Putinu.

Pripažinimas, kad Krymas niekada nebegrįš į Ukrainos rankas, Rusijai būtų didelis laimėjimas, nors jai dėl Krymo aneksijos vis dar taikomos tarptautinės sankcijos. D. Trumpas neseniai nenoriai pritarė JAV prieštankinių raketų siuntimui Ukrainos pajėgoms, tačiau kiti aukšto rango JAV pareigūnai teigia, kad sankcijos Rusijai galios tol, kol Maskva neatsitrauks.

Tačiau D. Trumpas jau kurį laiką remia idėją gerinti santykius su Maskva, ir Vakarų diplomatai jau kurį laiką nuogąstauja, kad Helsinkyje jis gali padaryti didelių nuolaidų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (261)