89-erių S. Veil mirtis sukėlė didelę emocijų bangą, nes ji ilgai buvo laikoma viena populiariausių ir patikimiausių Prancūzijos politikų.

Paryžiaus centre esančiame Panteone ilsisi daugelio svarbių Prancūzijos veikėjų, tokių kaip Voltaire, Victoras Hugo, Emile'is Zola, palaikai.

S. Veil bus tik penkta šiame mauzoliejuje palaidota moteris. Ji bus palaidota kartu su vyru Antoine'u – aukšto rango valstybės tarnautoju, mirusiu 2013 metais.

Jų karstus Paryžiaus gatvėmis Respublikos gvardija lydėjo nuo Holokausto memorialo, kur visuomenė dvi dienas galėjo su jais atsisveikinti.

Susirinkusioje minioje buvo daug moterų, dėvėjusių marškinėlius su užrašu: „Ačiū tau, Simone“.

Penktoji moteris

Simone Veil buvo 16 metų, kai ji kartu su šeimos nariais 1944-aisiais buvo išsiųsta į Aušvico mirties stovyklą. Jos motina, tėvas ir brolis Holokausto neišgyveno.

Sugrįžusi ji tapo aktyvia moterų teisių gynėja ir Europos susitaikymo šalininke. Savo didžiausią politinę pergalę S. Veil pasiekė 1974-aisiais, kai įtikino Prancūzijos parlamentą įteisinti nėštumo nutraukimą, nepaisant didžiulio pasipriešinimo šiai iniciatyvai.

1979-aisiais ji buvo išrinkta pirmąja Europos Parlamento pirmininke ir dirbo šiame poste trejus metus.

Raginimai perkelti S. Veil palaikus į Panteoną pasigirdo iš karto po jos mirties 2017-ųjų birželio 30-ąją; dvi atitinkamas peticijas greitai pasirašė šimtai tūkstančių žmonių.

Iki šiol memoriale buvo palaidotos tik keturios moterys: mokslininkė Marie Curie, Sophie Berthelot, palaidota kartu su vyru mokslininku Marcellinu Berthelot bei dvi pasipriešinimo naciams dalyvės Genevieve de Gaulle-Anthonioz ir Germaine Tillion.

Nacionalinis sprendimas

Kepinant saulei į ceremoniją susirinko didžiulė minia žmonių, tarp jų S. Veil šeimos nariai bei grupė politikų ir įtakingų veikėjų, tokių kaip buvę prezidentai Francois Hollande'as ir Nicolas Sarkozy.

Ceremonijos metu prezidentas Emmanuelis Macronas pareiškė, kad sprendimą palaidoti velionę Panteone priėmė visa tauta.

„To ... norėjo visa prancūzų tauta“, – sakė jis.

S. Veil palaikų perkėlimas prasidėjo penktadienį, kai jos ir sutuoktinio karstai buvo ekshumuoti Monparnaso kapinėse ir atvežti į Paryžiaus centre esantį Holokausto memorialą, kurį ji padėjo įsteigti.

Po E. Macrono kalbos abu karstai buvo perkelti į Panteoną, kur vėliau bus palaidoti kriptoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)