Protestuotojai rinkosi sujaudinti istorijų apie vaikus, atskirtus nuo tėvų prie JAV ir Meksikos sienos. Visoje šalyje vyko daugiau kaip 700 demonstracijų, nuo imigrantams palankių miestų, tokių kaip Niujorkas ir Los Andželas, iki konservatyvių Apaleičijos ir Vajomingo.

Minios buvo susirinkusios ir priešais pasieniečių stotį Makalene Teksase, netoli sulaikymo centro, kur vaikai buvo laikomi narvuose, ir netoli D. Trumpo golfo laukų Bedminsteryje Naujajame Džersyje, kur prezidentas leidžia savaitgalį.

Kilus abiejų partijų ir tarptautiniam pasipiktinimui, D. Trumpas nutraukė migrantų šeimų išskyrimą. Bet pagal jo „nulinės tolerancijos politiką“ pareigūnai prie pietinės JAV sienos jau buvo atskyrę nuo tėvų daugiau kaip 2 tūkst. vaikų.

Daugelis JAV ir Meksikos sieną kertančių žmonių yra skurstantys žmonės, kurie bėga nuo gaujų smurto ir kitų bėdų Centrinėje Amerikoje.

Šaštadienio protestų dalyviai reikalavo vyriausybės greitai sujungti išskirtas šeimas.

Per mitingą Bostone prie mikrofono priėjo brazilė, daugiau kaip prieš mėnesį atskirta nuo savo 10 metų sūnaus.

„Mes atvykome į Jungtines Valstijas ieškoti pagalbos ir niekada neįsivaizdavome, kad taip gali nutikti. Todėl meldžiu visų, paleiskite vaikus, sugrąžinkite man sūnų“, – verkdama sakė ji. Jos žodžius vertė vertėjas.

Portlande Oregone policija nurodė dešiniojo sparno grupės „Patriot Prayer“ organizuotos demonstracijos dalyviams išsiskirstyti, kai pareigūnai pamatė užpuolimų ir svaidomų daiktų. Keli žmonės buvo areštuoti.

Problemų kilo į gatves išėjus dviem oponuojančioms protestuotojų grupėms – „Patriot Prayer“ ir antifašistų. Žmonės minioje padeginėjo pirotechnikos priemones ir dūmines bombas, o policija vaikydama susirėmusius protestuotojus panaudojo kurtinamąsias granatas.

Sostinėje Vašingtone Lafayette'o parke priešais Baltuosius rūmus susirinko 30 tūkst. demonstrantų. Planuota, kad tai bus didžiausias dienos protestas. Jis kepinant saulei vyko kelias valandas; vienu metu ugniagesiai suorganizavo dulksną, kad padėtų žmonėms atsigaivinti.

Miuziklo „Hamiltonas“ kūrėjas Linas-Manuelis Miranda sudainavo lopšinę, skirtą tėvams, negalintiems dainuoti savo vaikams. Dainininkė ir dainų kūrėja Alicia Keys (Ališija Kys) perskaitė moters, iš kurios prie sienos buvo atimtas vaikas, parašytą laišką.

Tūkstančiai žmonių laikė plakatus su užrašais; tarp jų buvo užrašų „Man rūpi“. Tai užuomina apie striukę, kurią pirmoji ponia Melania Trump vilkėjo vykdama susitikti su migrantų vaikais. Ant striukės nugaros buvo užrašas „Man tikrai nerūpi, o tau?“.

„Man rūpi!! O tau?“ – skelbė ir užrašas ant Joan Culwell, atėjusios į mitingą Denveryje, marškinėlių.

„Mums rūpi!“ – skandavo demonstrantai prie Dalaso miesto administracijos. Organizatorė Michelle Wentz sakė, kad nepritarimas D. Trumpo administracijos „barbariškai ir nežmoniškai“ politikai atrodo peržengęs politines ribas.