„Trumpas tikisi, kad jam pavyks susitarti su rusų prezidentu Vladimiru Putinu dėl vadinamosios išskirtinės zonos Sirijos pietvakariuose; tai sudarytų sąlygas jam kuo greičiau išeiti iš šios šalies“, – televizijai sakė vienas šaltinis.

Pranešime sakoma, kad D. Trumpas pasirengęs sutikti, kad šį rajoną užimtų Sirijos vyriausybės pajėgos.

CNN duomenimis, apie ketinimus kuo greičiau išvesti JAV karius iš Sirijos D. Trumpas užsiminė per susitikimą su Jordanijos karaliumi Abdullah II.

Mainais į tai JAV prezidentas nori V. Putino garantijų, kad „Sirijos režimas minimame rajone masiškai nežudys JAV remiamų sukilėlių ir leis jiems nutraukti kovos veiksmus bei išvykti“, pranešė televizija.

D. Trumpas taip pat tikisi susitarti su V. Putinu dėl ugnies nutraukimo Sirijos pietvakariuose ir „Irano remiamų pajėgų išvedimo iš šio rajono“.

Šaltiniai priduria, kad Irano pasitraukimas iš Sirijos yra esminė Trumpo plano dėl pajėgų išvedimo iš Sirijos įgyvendinimo sąlyga“, – sakoma pranešime.

Kremlius jau sureagavo

Kremlius penktadienį išreiškė nuostabą televizijos CNN pranešimu, kad JAV prezidentas D. Trumpas per ateinantį mėnesį vyksiantį susitikimą su Rusijos prezidentu V. Putinu pasiūlys susitarti dėl Sirijos.

Maskva pridūrė, kad jai nežinoma, kokie su Sirija susiję klausimai bus aptariami per liepos 16-ąją Helsinkyje vyksiantį viršūnių susitikimą.

„Nesuprantu, kuo grindžiamas šis CNN pranešimas, ar ši informacija turi kokį nors pagrindą. Mums nieko nežinoma. Belieka tik stebėtis“, – sakė žurnalistams V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Paprašytas patikslinti, kokie CNN pranešimo aspektai Kremliui nėra aiškūs, D. Peskovas paaiškino: „Juk jie (CNN) sako, ką ruošiasi (aptarti) prezidentas Trumpas; mums nežinoma, ką ruošiasi (aptarti) prezidentas Trumpas.“

V. Putinas ir D. Trumpas susitiks Helsinkyje liepos 16 dieną, ketvirtadienį tuo pačiu metu pranešė Kremlius ir Baltieji rūmai.

„Pagal pasiektą susitarimą, Helsinkyje liepos 16 dieną įvyks Rusijos Federacijos prezidento Vladimiro Putino ir Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento Donaldo Trumpo susitikimas. Per derybas ketinama aptarti Rusijos ir Amerikos santykių esamą padėtį ir tolesnės plėtros perspektyvas, taip pat aktualius tarptautinės darbotvarkės klausimus“, – sakoma pranešime.

Baltųjų rūmų pranešime sakoma, kad abu lyderiai taip pat diskutuos apie „virtinę nacionalinio saugumo klausimų“.

D. Trumpo nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas trečiadienį Maskvoje susitiko su V. Putinu. Jiedu aptarė pirmojo visaverčio abiejų prezidentų susitikimo detales.

„Nuo pat pirmosios dienos sakiau, kad sutarti su Rusija, Kinija ir visais (kitais) yra labai geras dalykas, – trečiadienį sakė D. Trumpas. – Tai gerai pasauliui. Gerai mums. Gerai visiems.“

Jis pridūrė ketinantis su Rusijos lyderiu aptarti padėtį Sirijoje, Ukrainoje ir „daug kitų temų“.

JAV ir Rusijos santykiai pasiekė nuo Šaltojo karo neregėtas žemumas dėl Maskvos 2014 metais įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos, jos vaidmens Rytų Ukrainą krečiančiame separatistiniame konflikte, įtariamo politinio kišimosi į 2016 metų Amerikos prezidento rinkimus, taip pat tvyrant nesutarimams dėl konflikto Sirijoje.

Praeitų metų pradžioje į valdžią atėjęs D. Trumpas stengėsi pagerinti ryšius su V. Putinu, nors tarp Maskvos ir Vakarų tvyro didelė įtampa.

D. Trumpas šį mėnesį užsiminė, kad Rusijai turėtų būti leista vėl prisidėti prie Didžiojo septyneto (G-7). Maskva iš šių išsivysčiusios pramonės šalių klubo buvo pašalinta, kai atplėšė nuo Ukrainos Krymą.

Šis pasiūlymas nuskambėjo per G-7 viršūnių susitikimą Kanadoje, aptemdytą aštrių nesutarimų tarp D. Trumpo ir sąjungininkų.

Praeitais metais V. Putinas buvo dukart trumpai susitikęs su D. Putinu tarptautinių viršūnių susitikimų kuluaruose. Vėliausias iš šių kontaktų įvyko pernai lapkritį per Vietname per Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo (APEC) viršūnių susitikimą.

Tačiau visavertis jų susitikimas buvo atidėliojamas, Jungtinėms Valstijoms tiriant numanomą D. Trumpo rinkimų kampanijos susimokymą su Rusija.

Prieš paskelbiant susitikimo su V. Putinu vietą ir laiką D. Trumpas pakartojo Rusijos pareiškimus, kad Maskva į Amerikos rinkimus nesikišo.

„Rusija tebesako, kad jie neturi nieko bendra su Kišimusi į mūsų Rinkimus!“ – sakoma jo „Twitter“ žinutėje.

Tokie jau ne pirmą sykį išsakomi D. Trumpo pareiškimai prieštarauja JAV žvalgybos bendruomenės ir beveik visų Kongreso demokratų bei respublikonų išvadoms, jog esama aiškių įrodymų, kad Maskva stengėsi pakreipti 2016 metų prezidento rinkimų kampaniją respublikonų kandidato naudai.

D. Trumpas liepos 11–12 dienomis planuoja dalyvauti Briuselyje vyksiančiame NATO viršūnių susitikime, o liepos 13-ąją vyks į Didžiąją Britaniją susitikti su premjere Theresa May ir karaliene Elizabeth II.

Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas sakė, kad šalies diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas per ateinančias dvi savaites tikriausiai susitiks su JAV valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo, siekiant aptarti lyderių susitikimo detales.

Rusijos naujienų agentūros citavo S. Riabkovo žodžius, kad Maskva jau yra pateikusi pasiūlymų dėl susitikimo darbotvarkės ir dabar laukia Vašingtono atsakymo.