H. al Abadi, anksčiau kaltintas nesugebėjimu duoti ryžtingą atkirtį IS, įsakė „nedelsiant nubausti mirti pasmerktus teroristus, kurių nuosprendžiai perėjo lemiamą fazę“, pranešė jo biuras. Premjeras turėjo omeny nuteistuosius, nebeturinčius apeliavimo galimybių.

Galimo masinio korimo pradžios data neskelbiama.

Irake mirti nuteista daugiau kaip 300 žmonių, įskaitant maždaug 100 užsieniečių moterų. Dar šimtai kitų už priklausymą IS buvo nuteisti kalėti iki gyvos galvos, balandžio mėnesį naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis teismų sistemoje.

Dauguma nuteistų moterų yra turkės arba buvusių sovietinių respublikų pilietės. Tarp mirti nuteistų kalinių taip pat yra rusas ir Belgijos pilietis.

H. al Abadi ketvirtadienį pažadėjo atkeršyti už aštuonių IS belaisvių mirtį. Ankstesnę dieną jų palaikai buvo rasti prie vienos magistralės į šiaurę nuo sostinės Bagdado.

„Mūsų saugumo ir karinės pajėgos ryžtingai atkeršys šioms teroristų kuopelėms, – sakė jis aukšto rango karininkams ir ministrams. – Pažadame, kad įvykdžiusius šį nusikaltimą nužudysime arba areštuosime.“

Lavonai, rasti prie Tel Šarafo, esančio Salach ad Dino provincijoje, buvo jau apirę ir apjuosti mirtininkų sprogdintojų diržais, nurodė kariiškiai.

Tarp nužudytųjų yra šeši pagrobti žmonės, kurie viename IS vaizdo įraše matomi smarkiai sumuštais veidais. IS tvirtino, kad tai Irako policijos pareigūnai arba sukarintų pajėgų „Hashed al Shaabi“, atlikusios svarbų vaidmenį triuškinant džihadistus, nariai.

Šeštadienį IS propagandos agentūros „Amaq“ paskelbtame vaizdo įraše džihadistai grasino nužudyti savo belaisvius, jei Bagdadas per tris dienas nepaleis kalėjimuose laikomų sunitų moterų.

Tačiau H. al Abadi sakė, jog skrodimas parodė, kad įrašo paskelbimo metu belaisviai jau buvo negyvi. „Teroristai paskelbė vaizdo įrašą norėdami mus apkvailinti“, – pridūrė premjeras.

Irako saugumo pajėgos „taip pat išsiaiškins, kas perdavė informaciją šiai teroristų kuopelei“, pažadėjo jis.