„Pirma, susidūrė keturi „Stryker“ šarvuočiai – ligoninėje dėl nedidelių sužalojimų atsidūrė 15 karių. Niekas nežuvo. Tačiau po kelių valandų prieš JAV nusiteikusiame lietuviškame tinklaraštyje paskelbta, kad katastrofoje neva žuvo lietuvis vaikas. Žinia iliustruota baisios avarijos nuotrauka“, – pasakoja žurnalistas Ericas Schmittas.

Iš tiesų nuotraukoje buvo užfiksuota kita avarija, o Lietuvos žiniasklaida greitai nustatė, kad blogo įraše skelbiamos melagingos naujienos.

12 dienų trukusios pratybos, kuriose dalyvavo 18 tūkstančių karių iš JAV ir sąjungininkių suteikė galimybę sužinoti, kaip JAV kariuomenės vadai priešinasi ne tik Rusijos kariams, bet ir išgalvotiems faktams, teigia E. Schmittas.

Pratybos vyko tuo metu, kai Donaldas Trumpas prakalbo apie Rusijos grįžimą į „didįjį septynetą“ ir susitikimo su Vladimiru Putinu galimybę.

„JAV vadai sako ignoruojantys D. Trumpo komentarus ir sutelkiantys dėmesį į naują karinę gynybos sekretoriaus Jameso Mattiso strategiją, kurioje didžiausias dėmesys skiriamas Rusijos ir Kinijos grėsmei, o mažesnis – terorizmui“, – pastebi žurnalistas.

Melagingo pranešimo apie avariją Lietuvoje atvejis – tik naujas priminimas apie tai, kad Rusija, kaip teigia JAV pareigūnai, vis labiau įsitraukia į kibernetines atakas ir informacinį karą, kad išmuštų iš vėžių savo priešininkus. Praėjusiais metais Lietuvoje buvo tiriamas Vokietijos karių, tariamai išžaginusių nepilnametę merginą, atvejis. Informacija nepasitvirtino, paaiškėjo, jog pranešimas apie išžaginimą buvo melagingas.

Maskva demonstruoja ir įprastinę galią, siųsdama savo karius į pratybas prie vakarinės sienos, į Sibirą ir rytinę Ukrainos dalį. „Be to, Rusija plečia savo branduolinį arsenalą ir karo kibernetinėje erdvėje galimybes. JAV kariai tokius veiksmus laiko bandymu įrodyti savo svarbą po ilgų ekonominio nuosmukio ir išlaidų mažinimo metų“, – tvirtina žurnalistas.

Atsakydamas Pentagonas suintensyvino pratybas ir ėmė daugiau dėmesio skirti siauram Suvalkų koridoriui, jungiančiam Lietuvą ir Lenkiją. Ši tarp Kaliningrado srities ir Maskvos sąjungininkės Baltarusijos įsispraudusi vieta laikoma pažeidžiamiausia visame NATO vakariniame flange. Karo atveju Rusija ar jai pavaldžios jėgos šiame regione gali atkirsti Baltijos šalis nuo likusios Europos.

„V. Putinas – plėšrus paukštis. Jis taikosi į silpnas šalis“, – teigia lenkų atsargos pulkininkas Piotras Lukaszewiczius.

Lenkijos vyriausybė už nuolatinės karinės bazės įkūrimą šalyje JAV pasiūlė sumokėti du milijardus dolerių. D. Trumpo administracija atsargiai žiūri į šį pasiūlymą. JAV pajėgos, ko gero, pirmą kartą iš Lenkijos bazės paleidžia kovinius bepiločius orlaivius „Reaper“. Šį mėnesį Lenkijoje ir Baltijos šalyse beveik du tūkstančiai karių iš JAV ir kitų NATO šalių dalyvavo pratybose „Trojiečio pėdsakas 2018“, – primena E. Schmittas.

Žurnalistas taip pat pasakoja apie JAV vadavietės šiaurės rytų Lenkijoje veiklą. Prie didelių bazių Irake ir Afganistane pratę kariai dabar mokosi slėptis po kamufliažiniu tinklu.

„Kariai pasidalina į mažesnes grupes ir modeliuoja situacijas, kaip slėptis nuo žvalgybinių bepiločių orlaivių, kurie gali iš didelio atstumo sunaikinti savo taikinius raketomis. Žvalgybos analitikai socialiniuose tinkluose seka informaciją apie savo priešininkus ir užuojautas vietos gyventojams“, – pasakoja E. Schmittas.

„Mes privalome būti greiti“, – sako JAV Rotacinių pajėgų Europoje vado pavaduotojas brigados generolas Richardas Coffmanas. Jo atsakymas į klausimą apie Rusijos grėsmę sutampa su daugelio kitų pareigūnų nuotaikomis: „Būtų kvaila sakyti, kad nesijaudinu, tačiau dėl to manęs nekankina nemiga“.

Tarptautinėse pratybose „Kardo kirtis“ dalyvavo beveik trys tūkstančiai JAV II-ojo kavalerijos pulko karių. Ugdydamas pajėgumus greitai judėti krizės sąlygomis, 950 transporto priemonių turintis pulkas judėjo apie 1350 kilometrų iš Vilseko miesto Vokietijoje į poligoną Lietuvoje. Šis žygis buvo tokių patobulintų technologijų kaip nedideli žvalgybiniai bepiločiai orlaiviai išbandymas.

„Mes negalime sau leisti būti silpniems. Rusija tuo naudojasi“, – sako generolas majoras Vitalijus Vaikšnoras. Jo teigimu, Lietuvos kariuomenė per pastaruosius dvejus metus išaugo beveik ketvirtadaliu – iki 10 tūkst. karių: „Buvo grąžinta privalomoji karinė tarnyba, įsigyta pėstininkų kovos mašinų, priešlėktuvinės gynybos priemonių ir haubicų“.