Toks jos pareiškimas pasirodė likus vos kelioms valandoms iki Europos Sąjungos viršūnių susitikimo, kuriame Bendrijos lyderiai veikiausiai susirems dėl tolesnio kelio sprendžiant naujai plykstelėjusią įtampą dėl migrantų.

Europa turi daug iššūkių, bet migracija gali nulemti Europos likimą“, – sakė A. Merkel vokiečių parlamentarams.

Europa gali nuspręsti „įveikti šį iššūkį taip, kad žmonės Afrikoje ir kitur tikėtų, jog vadovaujamės savo vertybėmis ir imamės daugiašalio, o ne vienašalio būdo“, sakė A. Merkel.

Alternatyva nulemtų situaciją, kai „niekas netikės mūsų vertybių sistema, padariusia mus tokius stiprius“, pažymėjo ji.

„Štai kodėl statymai dideli“, – sakė Vokietijos lyderė, kuriai taip pat tenka grumtis su vidaus maištu dėl jos 2015 metų sprendimo atverti Vokietijos sienas prieglobsčio prašytojams, bėgantiems nuo karo ir skurdo Sirijoje, Irake ir kitur.

Jei 28 bloko narės negalės susitarti, būtinai reikės rasti „ryžtingųjų koalicijos“ kompromisą, sakė A. Merkel.

Tačiau pagrindinis bet kokio susitarimo principas turi būti daugiašalis ir neužkrauti neproporcingos naštos migracijos krizės fronto linijoje atsidūrusioms šalis, pabrėžė ji.

„Žinoma, tai nėra tobulas sprendimas, bet tai pradžia (siekiant) geresnės (migracijos problemos) kontrolės ir tvarkos“, – sakė ji.

A. Merkel statymai yra ypač dideli, nes jos vidaus reikalų ministras Horstas Seehoferis pareiškė jai ultimatumą per šį ketvirtadienį ir penktadienį vykstantį ES viršūnių susitikimą rasti sprendimą naujai atvykstančių migrantų skaičiui apriboti. Jei kanclerei tai nepavyks, ministras žada nepaisydamas jos nebeįleisti migrantų pasienyje.

Jeigu H. Seehoferis savo grasinimą įvykdys, tai gali reikšti A. Merkel konservatyviosios Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) koalicijos su Bavarijos Krikščionių socialine sąjunga (CSU) pabaigą.