Indonezietė Siti Aisyah ir vietnamietė Doan Thi Huong, kaip įtariama, pernai Kim Jong Namą Kvala Lumpūro tarptautiniame oro uoste nužudė įtrindamos jam į veidą nervus paralyžiuojančios medžiagos. Šis Šaltojo karo stiliaus nužudymas šokiravo pasaulį.

Gynybos advokatai įrodinėjo, jog atsakovės buvo apgautos, jog jas nusamdant joms buvo pasakyta, kad jos dalyvauja pokšte vienam realybės televizijos šou. Vietoje to jos pagal sudėtingą Šiaurės Korėjos agentų sąmokslą pačios to nežinodamos tapo žudikėmis.

Abi dvidešimt kelerių metų moterys buvo areštuotos kelios dienos po nužudymo; joms gresia mirties bausmė pakariant. Jos abi neigia kaltę dėl Kim Jong Uno netikro brolio nužudymo jam laukiant skrydžio į Makao.

Pernai prasidėjęs teismas balandžio pradžioje paskelbė pertrauką, o trečiadienį bylos svarstymas buvo atnaujintas. Abi kaltinamosios į teismą buvo atlydėtos surakintos antrankiais ir apvilktos neperšaunamomis liemenėmis.

S. Aisyah advokatas Gooi Soon Sengas darydamas savo galutinį pareiškimą netoli Kvala Lumpūro esančio Šah Alamo aukštajam teismui pasakė, kad „tyrimas buvo ne tik prastas, bet ir vienpusis“.

Kaltinimai esą buvo „neapibrėžti“, o kaltintojai „nepateikė prima facie (didesnę įrodomąją galią turinčių) argumentų prieš kaltinamąją (S. Aisyah)", – sakė jis.

Gooi Soon Sengas tvirtino, jog kaltintojai neįrodė, kad jo klientė įtrynė Kim Jong Namui į veidą nervus paralyžiuojančio chemikalo VX, ir klausė, kodėl, jei ji tikrai yra žudikė, ji taip noriai pasakojo draugams ir šeimai apie savo dalyvavimą neva televizijos šou.

Advokatas taip pat sakė, jog neįprasta, kad S. Aisyah nepasireiškė jokie kontakto su VX, kurį Jungtinės Tautos laiko masinio naikinimo ginklu, simptomai.

Byloje taip pat kaltinami keturi su nužudymu siejami Šiaurės Korėjos piliečiai, bet jie iškart po nužudymo pabėgo iš šalies. S. Aisyah ir Doan Thi Huong advokatai mano, kad jie sumokėjo moterims pasakę, kad jos dalyvaus realybės televizijos pokšte.

Pietų Korėja kaltino Šiaurės Korėją suorganizavus Kim Jong Namo nužudymą. Netikras Šiaurės Korėjos lyderio brolis netekęs valdančiosios šeimos Pchenjane malonės gyveno išeivijoje.

Jo nužudymas taip pat išprovokavo ginčą tarp Šiaurės Korėjos ir Malaizijos, kuri istoriškai buvo viena iš nedaugelio Pchenjano sąjungininkių. Tačiau dabar santykiai atrodo gerėjantys, naujoji Malaizijos vyriausybė paskelbė planus vėl atidaryti ambasadą Pchenjane.