Pasak Pilietinės platformos lyderio Donaldo Tusko, "Įstatymo ir teisingumo" vadovas Jaroslawas Kaczynskis turi perimti kabineto formavimą iš paskirtojo ministro pirmininko Kazimierzo Marcinkiewicziaus ir atsisakyti taktiniais sumetimais sudaryto aljanso su populistų lyderiu.

Abi partijos, kilusios iš to paties demokratiją Lenkijoje pagimdžiusio "Solidarumo" judėjimo, praėjusį mėnesį įvykusius rinkimus laimėjo pažadėjusios valdyti kartu ir tikinusios, kad po ilgus metus trukusio kairiųjų viešpatavimo padės didžiausia Europos Sąjungos (ES) naujoke neseniai tapusiai šaliai atsikratyti korupcijos.

Tačiau kilus nesutarimams dėl postų ir ekonominės politikos, praėjusią savaitę derybos įstrigo. Tai nuvylė finansų rinkas, kurios tikėjosi sulaukti stiprios vyriausybės, sugebėsiančios imtis reformų, būtinų ekonomikos augimui užtikrinti ir rekordiškai dideliam nedarbui sumažinti.

"Kreipiuosi į Jaroslawą Kaczynski, ragindamas jį prisiimti visą atsakomybę už naujos vyriausybės kūrimą", - spaudos konferencijoje sakė D.Tuskas. Jis pridūrė, kad "Įstatymas ir teisingumas" iš populisto ir liberalizmo priešininko Andrzejaus Lepperio turi atimti parlamento vicepirmininko postą.

"Platformos ir "Įstatymo ir teisingumo" derybos baigsis sėkmingai, jeigu mūsų partneriams už nugaros nebus Andrzejaus Lepperio", - tikino D.Tuskas.

Dalijantis parlamento postus, "Įstatymas ir teisingumas", susivienijęs su A.Lepperiu ir kitais populistais, išstūmė iš kovos Pilietinės platformos kandidatus, nors anksčiau jiems buvo žadėjęs koalicinę sutartį.

"Įstatymo ir teisingumo" atstovai D.Tusko pareiškimo kol kas nekomentavo.

Šeštadienį K.Marcinkiewiczius pareiškė pirmadienį paskelbsiąs mažumos vyriausybės sudėtį ir pakvietė Pilietinę platformą pasirašyti susitarimą, kuriuo ji įsipareigotų remti vyriausybės siūlomą 2006 metų biudžetą.

K.Marcinkiewiczius sakė išsirinkęs beveik visus 17 ministrų. Jo vadovaujamas kabinetas paveldės iš valdžios besitraukiančių kairiųjų patvirtintą 2006 metų biudžetą ir, kaip manoma, nesiims jo smarkiai keisti.