„Misija – Libija, mes išvykome!“ – M. Salvini paskelbė per „Twitter“ ir įkėlė asmenukę, kurioje jis matomas į šią Šiaurės Afrikos šalį skrisiančiame kariniame lėktuve.

Italija, atsidūrusi Europos migrantų krizės priešakinėje linijoje, dabar atsisako įsileisti Viduržemio jūroje surinktus žmones gabenančius gelbėtojų laivus, o naujoji Romos populistų vyriausybė reikalauja kitų Europos Sąjungos narių didesnio solidarumo.

M. Salvini, tapsiantis pirmuoju Libijoje apsilankiusiu naujosios Italijos vyriausybės nariu, sekmadienį tiesmukai paragino užsienio pagalbos organizacijas liautis gelbėti migrantus prie Šiaurės Afrikos krantų.

„Tegul Libijos tarnybos vykdo (migrantų) gelbėjimo, surinkimo ir grąžinimo į jų šalis darbą, kaip buvo dirbama jau kurį laiką, godžių NVO (nevyriausybinių organizacijų) laivams nesikišant ir nepridarant rūpesčių“, – sakė ministras.

„Italijos uostai yra ir bus uždaryti žmonių kontrabandininkų talkintojams“, – pridūrė jis.

Pirmadienį dienraščio „La Repubblica“ paskelbtame interviu Libijos premjero pavaduotojas Ahmedas Maiteeqas išreiškė viltį bendradarbiauti su Italijos vyriausybe šiuo klausimu.

„Italijos ir Libijos bendradarbiavimas yra kritiškai svarbus“, – sakė jis ir pridūrė, kad jo šaliai migrantų antplūdis taip pat yra „didelė problema“.

„Žmonių kontrabandininkus, gabenančius migrantus į Italiją, laikome pavojingomis nusikaltėlių grupuotėmis, trukdančiomis Libijai žengti sudėtingo (padėties) normalizavimo link“, – pabrėžė A. Maiteeqas.

„Visa Europa turėtų pagalvoti, kokių struktūrinių priemonių būtų galima imtis Afrikos šalyse, kad būtų sustabdyti migrantai“, – sakė vicepremjeras.

Šimtai žmonių, bėgančių nuo konfliktų, persekiojimo ir skurdo savo šalyse, dabar yra atsidūrę keblioje padėtyje dėl Europoje aštrėjančio ginčo, kaip tvarkytis su migrantų antplūdžiu.

Sekmadienį vienas iš pagalbos laivų – „Lifeline“ – gabenantis 239 afrikiečius, tarp kurių esama besilaukiančių moterų ir vaikų, buvo atsidūręs nežinioje, Maltai ir Italijai atsisakius jį įsileisti.

Panašus likimas anksčiau ištikęs laivą „Aquarius“, kol jam galiausiai buvo leista atplaukti į Ispaniją.

Sekmadienį 16 Europos Sąjungos šalių lyderiai Briuselyje surengė nepaprastąjį pasitarimą, ieškodami išeities iš šios krizės, tvyrant įtampai dėl senų nesutarimų, kas turėtų priimti migrantus ir pabėgėlius, pasiekiančius Italiją ir kitas Europos valstybes.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)