Toks sprendimas buvo priimtas JAV sveikatos ir paslaugų departamentui paprašius „apibrėžti savo galimybes suteikti iki 20 tūkst. laikinų lovų nelydimiems užsieniečių vaikams Gynybos departamento objektuose“, naujienų agentūrai AFP sakė Pentagono atstovas Jamie Davisas.

Prašymas pateiktas kitą dieną po to, kai prezidentas Donaldas Trumpas ėmėsi veiksmų nutraukti migrantų šeimų išskyrimo praktiką, kurią taikant pastaruoju metu nuo tėvų buvo atskirta daugiau kaip 2,3 tūkst. vaikų.

Itin prieštaringai vertinama praktika yra D. Trumpo administracijos „nulinės tolerancijos“ politikos dėl nelegalaus sienų kirtimo rezultatas.

Tačiau JAV vyriausybė taip pat aiškinasi, ar gali karinėse bazėse apgyvendinti daug daugiau niekieno nelydimų vaikų, kurių į JAV nuolat patenka iš Meksikos.

Sveikatos ir paslaugų departamentas jau kelias savaites svarsto galimybes tuo tikslu pasinaudoti karinėmis bazėmis JAV pietuose: trimis Teksase ir viena Arkanzase.

Nors departamento pareigūnai lankosi šiose keturiose bazėse ir aiškinasi apgyvendinimo galimybes, tai vis dėlto „nereiškia, kad kokie nors arba visi vaikai bus ten apgyvendinti“, sakė J. Davisas.

„Sveikatos ir paslaugų departamentas ir Gynybos departamentas glaudžiai bendradarbiauja siekdami nustatyti sąlygas ir laiką paramai, – sakė atstovas. – (Gynybos) sekretoriaus (Jameso) Mattiso nurodymas buvo aiškus: Gynybos departamentas parems savo federalinius partnerius.“

Trečiadienį D. Trumpas išleido įsakymą nurodydamas Gynybos departamentui pateikti esamų objektų migrantų šeimų apgyvendinimui arba esant būtinybei pastatyti naujų.