Susitikimas įvyko, fone stiprėjant kovai dėl prekybos tarp JAV ir Europos su Kanada, informuoja businessinsider.com.

Likus kelioms valandoms iki susitikimo pradžios, JAV prezidentas Donaldas Trumpas, Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas apsikeitė kandžiomis pastabomis tviteryje.

Trečiadienį konsultacijas teikiančios bendrovės „Eurasia Group“ prezidentas Ianas Bremmeris CBS televizijos laidoje pasakojo apie įtemptą susikirtimą tarp D. Trumpo ir Vokietijos kanclerės Angelos Merkel. Jų diplomatiniai santykiai pašliję.

I. Bremmerio teigimu, susitikimo pabaigoje A. Merkel ir J. Trudeau spaudė D. Trumpą pasirašyti komunikatą (pranešimą) dėl bendrų diplomatinių tikslų, kurį tradiciškai pasirašo visos G7 susitikimo šalys.

„Baigiantis susitikimui, Vokietijos kanclerė A. Merkel ir Kanados ministras pirmininkas J. Trudeau su keliais sąjungininkais taip norėjo paspausti D. Trumpą, kad jis pasirašytų komunikatą, kad ėmė kalbėti apie įsipareigojimą taisyklėmis grįstai tarptautinei tvarkai. D. Trumpas sėdėjo sukryžiavęs rankas, jam akivaizdžiai nepatiko, kad jie susivienijo prieš jį. Galiausiai jis sutiko ir pasakė – gerai, jis pasirašys. Tada atsistojo, įkišo ranką į švarko kišenę, ištraukė du „Starburst“ saldainius, metė ant stalo ir pareiškė: „Štai, Angela. Nesakyk, kad niekada tau nieko neduodu“, – pasakojo I. Bremmeris.

CBS televizijos vedėjas Gayle‘as Kingas paklausė I. Bremmerio, ar tai nebuvo savotiškas D. Trumpo humoras.

I. Bremmeris atsakė: „Sunku pasakyti, turint omenyje, kad D. Trumpas nenorėjo vykti į G7 susitikimą. Dieną prieš susitikimą jį įtikino patarėjai, kad reikia vykti. Vieną dalyką žinome apie D. Trumpą – jei jam liepiama daryti tai, ko jis nenori, jis taip lengvai nepasiduoda.“

I. Bremerio teigimu, pasaulio lyderiai ir diplomatai, su kuriais jis kalbėjo, buvo nusiminę, kad D. Trumpas per susitikimą nerodė didelio entuziazmo ir noro bendradarbiauti su JAV sąjungininkėmis.

Po G7 susitikimo D. Trumpas vėl kritikavo J. Trudeau ir nebepritarė komunikatui.

Newsweek.com primena, kad A. Merkel, nuo 2005 m. esančiai Vokietijos kanclere, ne kartą yra buvę keistų nutikimų su kolegomis politikais. 2008 m. buvęs Italijos ministras pirmininkas Silvio Berlusconi bandė žaisti su kanclere slėpynių, o 2009 m. jis privertė ją laukti susitikimo, nes kalbėjo telefonu.

2007 m. V. Putinas atsivedė į susitikimą šunį, nors žinojo, kad A. Merkel bijo šunų.

O 2006 m. buvęs JAV prezidentas George‘as W. Bushas netikėtai nusprendė jai pamasažuoti pečius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)