Naujasis britų kariuomenės vadas savo pirmąja kalba sukėlė nerimo, paminėjęs grėsmę iš Rusijos pusės.

„Šiuo metu Rusija nėra status quo galinga valstybė, šiuo metu ji persvarsto savo pozicijas, o jos ketinimus atspindi didėjantis tolimojo nuotolio (raketų) arsenalas“, – sakė generolas, informuoja „Daily Mirror“.

Jo teigimu, būtų klaidinga manyti, kad Jungtinei Karalystei nėra realios grėsmės iš Rusijos ir neįvertinti Rusijos keliamo iššūkio.

Generolas priminė neseniai vykusią Rusijos karinę kampaniją ir bandymą nunuodyti dvigubą rusų agentą Sergejų Skripalį nervus paralyžiuojančia medžiaga Solsberyje kovo mėnesį.

Jis pridūrė: „Mes ėmėme skeptiškai vertinti intervencijos būtinybę ar privalumus, o tuo metu – Gruzija, Ukraina, Sirija, Juodkalnija, Libija, Solsberis. Kiek dar norėsime tęsti šį sąrašą?“

Generolo teigimu, būtina stiprinti tradicines karines pajėgas, taip pat stiprinti kibernetinį pajėgumą.

Britanijos valstybės ministras, atsakingas už ginkluotąsias pajėgas, Markas Lancasteris taip pat įsitikinęs, kad V. Putinas ruošiasi kariniam konfliktui.

Kalbėdamas Londone vykusioje kasmetinėje Karališkojo ginkluotųjų pajėgų instituto konferencijoje sausumos kovų klausimu jis paragino dalyvius pasvarstyti, kaip Rusija galėtų vertinti grėsmes.

„Mes nežinome, ar konfliktas jiems atrodo neišvengiamas, tačiau jie jam ruošiasi“, – sakė jis ir pridūrė – tai, kad Rusija kariauja kibernetinį karą, dar nereiškia, kad „neketina susitepti rankų“ sausumos kare.

Manoma, kad būsimame aukščiausiojo lygio susitikime NATO lyderiai aptars, kokiomis priemonėmis toliau būtų galima pažaboti Rusijos agresiją.

Šis pareiškimas nuskambėjo, praėjus nedaug laiko po Kvebeke (Kanadoje) birželį vykusio Didžiojo septyneto (G-7) aukščiausiojo lygio susitikimo, kuriame JAV prezidentas Donaldas Trumpas sukėlė sąmyšį, paraginęs sugrąžinti į šį klubą Rusiją. Rusija buvo pašalinta po 2014 m. Krymo aneksavimo.

Britanijos ministrės pirmininkės kabinetas buvo priverstas paneigti kilusias abejones dėl Britanijos, kaip pagrindinės su terorizmu kovojančios šalies, statuso.

Kaip rašė leidinys „The Financial Times“, britų premjerės atstovas spaudai teigė: „Ministrė pirmininkė stipriai įsipareigojusi Jungtinės Karalystės ginkluotosioms pajėgoms, (įsipareigojusi) palaikyti jų stiprumą ir gebėjimą, esant būtinybei, ginti nuo kylančių grėsmių.“

Europos sostinėse nerimaujama, kad po G7 ir NATO susitikimo gresia transatlantinis diplomatinis kivirčas.