GCHQ savo tinklalapyje cituoja J. Flemingo pareiškimą, kad NATO ir Europos Sąjungos šalys susiduria su „agresyvių užsienio valstybių didėjančia grėsme“.

„Rusijos vyriausybė pademonstravo aiškiai nepaisanti savo veiksmų padarinių. Atsakas į ataką Solsberyje rodo, kad tai yra visiems mums ir mūsų sąjungininkams nerimą keliantis dalykas“, – sakoma agentūros vadovo pranešime, paskelbtame po susitikimo su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu.

„Šios grėsmės yra sudėtingesnės ir globalesnės; niekas iš mūsų negali vienas nuo jų apsiginti, – pridūrė J. Flemingas. – Dėl jų reikia sutelkti išteklius, žinias ir kritiškai svarbius duomenis, kad galėtume tyrinėti savo priešininkus ir žlugdyti (jų užmojus).“

J. Flemingas padėkojo Britanijos sąjungininkams už palaikymą reaguojant į Skripalių apnuodijimo bylą.

„Šiandien pasinaudojau proga ir padėkojau daugeliui sąjungininkų, palaikiusių Jungtinę Karalystę, kai mes pareikalavome Rusijos pasiaiškinti dėl savo atakos prie Sergejų ir Juliją Skripalius – kai pirmąkart nuo Antrojo pasaulinio karo Europoje buvo panaudota nervus paralyžiuojanti medžiaga“, – sakė jis.

Buvęs Rusijos karinės žvalgybos tarnybos GRU pulkininkas S. Skripalis ir jo duktė Julija kovo pradžioje buvo rasti kritinės būklės prie vieno prekybos tinklo Solsberyje. Kovo 12 dieną Britanijos premjerė Theresa May paskelbė, kad Skripaliai buvo apnuodyti nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, sukurta Sovietų Sąjungoje. Tačiau Maskva griežtai neigė jai mestus kaltinimus ir tvirtino, kad visas savo cheminių ginklų atsargas baigė naikinti 2017 metais, prižiūrint Cheminio ginklo uždraudimo organizacijai (OPCW).

Trečiadienį kelios Britanijos žiniasklaidos priemonės citavo ankstesnę dieną Briuselyje pasakytą J. Flemingo kalbą. GCHQ vadovas priminė apie savo agentūros atliekamą svarbų vaidmenį užtikrinant kibernetinį saugumą pasaulio lygiu ir nurodė, kad ji kartu su kitomis tarnybomis nustatė, jog praeitais metais išplitęs išpirkos reikalaujantis kompiuterinis virusas „Notpetya“ yra susijęs su Rusija.

„Demaskavome agresyvų elgesį kibernetinėje erdvėje, kad labiau padėtume verslui ir apsaugotume savo piliečius. Pavyzdžiui, suvienijome pastangas su kitais, kad susietume „Notpetya“ su Rusija“, – pabrėžė J. Flemingas.

Dėl šio daugybę sistemų visame pasaulyje sutrikdžiusio viruso atakos Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerija šių metų vasarį apkaltino Maskvą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)