„Nusikalstamumas Vokietijoje padidėjo 10 proc. (pareigūnai nenori pranešti apie tuos nusikaltimus) nuo to laiko, kai buvo priimti migrantai“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė JAV prezidentas.

Išvakarėse jis pareiškė, jog vokiečiai „nusisuka nuo savo lyderių“ dėl imigracijos.

„Nenorime, kad tai, kas vyksta su imigracija Europoje, nutiktų ir mums!“ – parašė jis „Twitter“.

„Vokietijos žmonės nusisuka nuo savo lyderių, nes migracija drebina jau ir taip silpną Berlyno koaliciją“ – pirmadienį sakė JAV prezidentas.

„Nusikalstamumas Vokietijoje yra didelis. Visoje Europoje padaryta didelė klaida įsileidus milijonus žmonių, kurie labai stipriai ir smarkiai pakeitė jų kultūrą!“ – pridūrė jis.

Keli didelio atgarsio sulaukę migrantų padaryti nusikaltimai smarkiai supykdė Vokietijos, per pastaruosius trejus metus priėmusios per 1 mln. prieglobsčio prašytojų, visuomenę, tačiau nusikalstamumo lygis šalyje dabar yra žemiausias nuo 1992-ųjų, rodo praėjusį mėnesį paskelbti oficialūs duomenys.

Neprašyti D. Trumpo komentarai šliūkštelėjo alyvos į ugnį, griežtosios linijos šalininkams Vokietijos kanclerės Angelos Merkel konservatorių bloke paskelbus jai ultimatumą: griežtinti prieglobsčio suteikimo taisykles arba rizikuoti politine krize, kuri supurtytų Europą.

Pats JAV prezidentas vis labiau spaudžiamas nutraukti migrantų šeimų išskyrimą vykdant „nulinės tolerancijos“ politiką, pagal kurią areštuojami ir baudžiamojon atsakomybėn traukiami visi suaugę žmonės, nelegaliai kirtę sieną.

Nuo gegužės pradžios nuo tėvų buvo atskirta daugiau kaip 2,3 tūkst. vaikų; šią praktiką garsiai smerkė teisių gynimo grupės ir JAV politikai iš abiejų pagrindinių partijų.

D. Trumpas anksčiau sakė norintis, kad šeimos nebebūtų išskiriamos, bet stengėsi versti kaltę opozicijoje esantiems demokratams. Juos prezidentas kaltino blokuojant įstatymo projektą dėl platesnio nelegalios imigracijos klausimo.

Antradienį jis vėl teisino administracijos poziciją ir tviteryje parašė: „Privalome visuomet areštuoti žmones, nelegaliai atvykstančius į mūsų šalį.“

„Jei neturi sienų, neturi šalies!“ – pridūrė jis.

Merkel neigia Trumpo pareiškimus

Vokiečių kanclerė Angela Merkel antradienį griežtai paneigė JAV prezidento Donaldo Trumpo paskelbtus pareiškimus, neva dėl imigracijos Vokietijoje didėja nusikalstamumas.

„Mano atsakymas toks, kad Vidaus reikalų ministerija neseniai pristatė nusikalstamumo statistiką, ir ji kalba pati už save“, – pareiškė A. Merkel per bendrą spaudos konferenciją su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu.