Amsterdamo apeliacinis teismas priėmė Nyderlandų vyriausybei palankų sprendimą, jog išeivių pretenzijos „yra pernelyg neapibrėžtos“, kad jas būtų galima teikti ETT.

Manoma, kad tai pirmoji tokia byla Didžiajai Britanijai rengiantis kitais metais išstoti iš Europos Sąjungos. Penki Nyderlanduose gyvenantys britai ir dvi išeivių organizacijos vyriausybę į teismą patraukė sausio mėnesį.

Ieškovai įrodinėja, kad taip ilgai išgyvenę ES įgijo nepriklausomas teises kaip ES piliečiai, neskaitant to, kad yra kurios nors konkrečios ES narės, įskaitant Britaniją, piliečiai.

Tačiau Nyderlandų vyriausybei atstovaujantis advokatas Erikas Pijnackeris Hordijkas apeliaciniam teismui balandžio mėnesį sakė, kad ieškovų argumentai „neturi pagrindo“ ir turėtų būti laikomi „nepriimtinais“.

Amsterdamo apeliacinis teismas sutiko su žemesnės instancijos teismu, kad Bendrijoje gyvenančių britų padėtis po „Brexit“ yra ES teisės klausimas.

Tačiau teismas nurodė, jog ieškovų iškelti klausimai yra „nepakankamai konkretūs“, kad juos būtų galima pateikti Europos teismui.

„Visi yra itin nusivylę“, – naujienų agentūrai AFP sakė ieškovų advokatas Christiaanas Alberdingkas Thijmas.

„Išnagrinėsime sprendimą ir tada nuspręsime, ką toliau daryti, bet tai galėtų reikšti kreipimąsi į Nyderlandų Aukščiausiąjį Teismą arba naujos, nuodugnesnės procedūros pradėjimą teismuose“, – sakė jis.

Šiuo metu Nyderlanduose gyvena maždaug 46 tūkst. britų, ir šalies vyriausybė balandžio mėnesį įrodinėjo, jog nėra priežasties „manyti, kad jiems iškils rimtas pavojus gauti nurodymą išvykti iš šalies“.

Tačiau ieškovai tvirtino, kad jų, kaip ES piliečių teisės, įskaitant judėjimo laisvę, turėtų išlikti, ir kad jas turėtų ginti Nyderlandai, net ir Britanijai išstojus iš ES. Išstojimas numatomas 2019 metų kovo 29-osios vidurnaktį.

Jei byla būtų perduota Liuksemburge įsikūrusiam ETT, tai būtų galėję turėti didelių padarinių maždaug milijonui žemyne gyvenančių britų.

Žemesnės instancijos teismo teisėjas Florisas Bakelsas vasario mėnesį paprašė ETT atsakyti į du preliminarius klausimus: „Ar „Brexit“ reiškia, kad britai automatiškai netenka savo Europos pilietybės, ar jie išsaugo savo teises, ir jei taip, tai kokiomis sąlygomis?“

Šis klausimas balandžio mėnesį buvo iškeltas ir Nyderlandų parlamento žemuosiuose rūmuose, per specialiai surengtą apvaliojo stalo diskusiją su išeiviais dėl „Brexit“ padarinių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)