Šis pardavimas dar kartą parodė, kad paklausa daiktams, susijusiems su buvusiu Prancūzijos imperatoriumi, nenuslūgsta.

Galutinė kaina gerokai viršijo 30–40 tūkst. eurų sumą, kuria aukciono specialistai įvertino šį savitą galvos apdangalą, Napoleono dėvėtą pakreiptą šonu, o ne tradiciškai nukreiptą išilgai veido, kad jį galima būtų lengvai atpažinti kovos lauke.

Pirkėjo tapatybė nebuvo atskleista.

„Vyksta kažkokia istorinių suvenyrų, ypač susijusių su Napoleonu, manija“, – naujienų agentūrai AFP sakė aukciono rengėjas Etienne De Baecque'as.

Nors yra detalių, rodančių, kad parduotas aksesuaras buvo viena iš 120 skrybėlių, kurias per savo 15 metų trūkusį valdymą pakeitė „mažasis korsikietis“, nėra jokių svarių įrodymų, kad jis priklausė būtent Napoleonui.

Daugumą šių juodo fetro dvikampių su bebrenomis pagamino prancūzų manufaktrūra „Poupard“, tačiau iki mūsų dienų išliko vos keletas egzempliorių, kurių autentiškumas buvo patvirtintas.

„Yra tam tikrų smulkių detalių: Napoleonas nekentė apsiuvų ir visada reikalaudavo, kad juos pašalintų“, kaip yra ir parduotos skrybėlės atveju, sakė E. De Baecque'as.

Ši dvikampė tradiciškai laikoma priklaususia imperatoriui, o rašytiniais šaltiniais patvirtinta, kad vienas olandų kapitonas 1815 metais Vaterlo kaime pasiėmė šį aksesuarą kaip karo trofėjų.

Pasak aukciono namų, galvos apdangalas buvo parduotas kartu su dėžute, kurioje skrybėlė buvo rodoma 1897-aisiais Briuselyje vykusioje parodoje „World Expo“.

Kapitono šeima perduodavo trofėjų iš kartos į kartą iki praėjusio amžiaus pabaigos, kai ją nupirko vienas prancūzų kolekcionierius.

Pirmadienio pardavimas neviršijo 1,9 milijonų eurų sumos, kurią prieš ketverius metus už Napoleono dvikampę, iki tol priklausiusi prestižinei Monako karališkosios šeimos kolekcijai, aukcione sumokėjo Pietų Korėjos maisto pramonės ir žemės ūkio gigantės „Harim“ savininkas.

Pastaruoju metu dėl bet kokių su Napoleonu susijusių daiktų milžiniškos paklausos jų pardavimo kainos neretai pranokdavo prognozes.

Pernai lapkritį trapus auksinis lauro lapas iš vainiko, pagaminto 1804 metais įvykusiam Napoleono karūnavimui ir sveriantis vos 10 g, buvo parduotas už 625 tūkst. eurų.