Aukštieji Lordų Rūmai, kurie nori išlaikyti Didžiąją Britaniją arti Europos Sąjungos, kai šalis kitais metais iš jos išstos, pirmadienį iš naujo detaliai svarstys ES (Pasitraukimo) įstatymą. Trečiadienį teisės aktas bus grąžintas žemiesiems Bendruomenių Rūmams.

Praėjusią savaitę ministrė pirmininkė Theresa May nedidele persvara laimėjo balsavimus Bendruomenių Rūmuose dėl nerenkamų Lordų Rūmų pateiktų pakeitimų. Jų pataisa, pasiūlyta siekiant išsaugoti Britanijos ryšius su ES muitų sąjunga, buvo atmesta.

Th. May taip pat įtikino savo valdančiosios centro dešinės Konservatorių partijos „maištininkus“ atmesti Lordų Rūmų pataisą, pagal kurią parlamentas būtų galėjęs neleisti vyriausybei pasitraukti iš ES be susitarimo dėl naujos prekybos tvarkos.

Tačiau dabar Th. May gali tekti vėl viską iš naujo patirti.

„Mes pripažįstame žmonių susirūpinimą dėl parlamento vaidmens“, – BBC televizijai sakė Th. May.

Tačiau ji pridūrė: „Parlamentas negali surišti vyriausybės rankų derybose.“

Itin svarbus Europos lyderių susitikimas birželio 28-ąją sparčiai artėja ir Th. May nenori vykti į Briuselį skaudžiai pralaimėjusi savo pačios parlamente.

Šaltas prakaitas

Per trečiadienio balsavimą Bendruomenių Rūmuose reikėjo paskutinės minutės nuolaidų, o proeuropietiški konservatoriai perspėjo, kad dar gali bandyti sužlugdyti Th. May, jei ši netesės pažadų suteikti parlamentui svaresnį žodį dėl galutinio išstojimo susitarimo.

Th. May balansuoja ant bedugnės krašto, nes jos konservatorių mažumos vyriausybė yra priklausoma nuo Šiaurės Airijos Demokratinės junionistų partijos (DUP) 10 parlamentarų paramos, su kuria turi nedidelę persvarą renkamuose 650 vietų Bendruomenių Rūmuose.

Be to, ministrei pirmininkei sunku įtikti proeuropietiškiems konservatorių „maištininkams“.

Frakcijai vadovaujantis buvęs generalinis atornėjus Dominicas Grieve'as BBC televizijai sakė, kad per būsimą balsavimą dėl „Brexit“ susitarimo Th. May gali kristi.

„Mes galėtume sužlugdyti vyriausybę ir patikinu jus, kad pabundu 2 val. nakties išpiltas šalto prakaito, galvodamas apie problemas, kurias užsivertėme ant savo pečių, – sakė jis. – Sunkumas tas, kad „Brexit“ procesas yra natūraliai rizikingas, tikrai rizikingas.“

Papildoma rizika proeuropietiškiems konservatoriams yra ta, kad jei Th. May tikrai kris, gali susidaryti sąlygos, kuriomis vadovavimą partijai ir, tuo pačiu, ministro pirmininko postą perims koks nors griežtas „Brexit“ šalininkas.

Nepaisydama savo kovų su eiliniais parlamento nariais, Th. May atmetė pareiškimus, kad nesutarimai jos vyriausybėje dėl kelio į priekį apsunkina derybas su Briuseliu.

„Vyriausybė sutarė, kad mes turėsime nepriklausomą prekybos politiką, – BBC sakė ji. – Turėsime laisvę derėtis dėl šių prekybos susitarimų visoje likusioje pasaulio dalyje.“

Pasak jos, per liepos 9-ąją prasidėsiančią savaitę vyriausybė detaliau nei kada nors iki šiol išdėstys savo ambicijas dėl būsimų santykių su ES.

„Arogancija ir apgaulė“

„Brexit“ derybos vyksta skausmingai lėtai, bet abi šalys vis dar viliasi spalio mėnesį, prieš 2019 metų kovą numatomą išstojimą, pasiekti susitarimą.

Th. May pažadėjo leisti britų parlamentui balsuoti dėl galutinio susitarimo, tačiau neaišku, kas įvyktų, jei parlamentarai nuspręstų jį atmesti.

Pagal antradienį atmestą Lordų Rūmų pataisą parlamentas būtų įgijęs galią tuo atveju, jei susitarimas nebus pasiektas, nuspręsti, ar išstoti iš ES, ar toliau derėtis, ar pasilikti bloke.

Opozicijoje esantys liberalai demokratai patvirtino, kad šią savaitę Lordų Rūmuose parems pataisą, užtikrinančią parlamentui galimybę surengti „prasmingą balsavimą“.

„Theresos May planai užima kvapą savo arogancija ir apgaule“, – sakė liberalų demokratų lyderis Lordų Rūmuose Dickas Newby.

„Dabartiniu vyriausybės pasiūlymu parlamentas būtų iškastruotas, jei vyriausybė nesugebėtų pasiekti „Brexit“ susitarimo, – sakė jis. – Parlamentui turi būti leista prasmingai balsuoti dėl visų galimų „Brexit“ baigčių, ir tai turi būti užtikrinta raštu.“

ES (Pasitraukimo) įstatymu oficialiai būtų užbaigta Britanijos narystė ES, o į britų teisę būtų perkelta daugiau kaip 40 metų kurti Europos įstatymai.