Pasak R. Giuliani, prezidentas galėtų svarstyti tokią galimybę, jei manytų, kad su tais asmenimis pasielgta „nesąžiningai“.

Tačiau nėra reikalo to svarstyti, kol nėra baigtas R. Muellerio vadovaujamas tyrimas, sakė prezidento teisininkas, Baltiesiems rūmams spaudžiant greičiau baigti metus trunkantį tyrimą.

R. Giuliani paneigė, esą D. Trumpas mėgino pasiųsti žinią Paului Manafortui, kuris 2016-aisiais beveik penkis mėnesius vadovavo jo rinkimų kampanijai, ar kitiems asmenims nebendradarbiauti su prokurorais.

Buvęs Niujorko miesto meras taip pat užsiminė, kad vienokiu ar kitokiu būdu tas tyrimas turėtų būti greitai baigtas – galbūt paskelbus jį neteisėtu arba, jei bus būtinybė, sutikus, kad D. Trumpas su tam tikromis griežtai apibrėžtomis sąlygomis būtų apklaustas prokurorų.

„Prezidentas neketina teikti malonių šiame tyrime, – sakė R. Giuliani. – Nes būtų užtemdyta tai, kas dabar ryškėja kaip labai aiškus itin nesąžiningo tyrimo, kai nėra jokios nusikaltimo sudėties , paveikslas.“

Vis tik advokatas pridūrė: „Kai tai baigsis... Nagi, jis juk yra Jungtinių Valstijų prezidentas. Jis turi teisę suteikti malonę. Niekas jos neatima. Jis savo nuožiūra gali suteikti malonę“.

P. Manafortas praėjusią savaitę buvo pasiųstas už grotų, federaliniam teisėjui nurodžius vėl jį areštuoti dėl bandymo paveikti vadinamojo Rusijos tyrimo liudininkus. D. Trumpas pažėrė kritikos tokiam, anot jo, „nesąžiningam“ sprendimui dėl jo buvusio rinkimų kampanijos vadovo, kurio laukia net du teismo procesai.

D. Trumpas nukrypo nuo įprasto malonės suteikimo proceso ir pasinaudojo šia savo teise tokiose bylose, kur, jo nuomone, prokurorų sprendimai galėjo būti politiškai motyvuoti. Sekmadienį prezidentas aiškiai išdėstė savo požiūrį į R. Muellerio vadovaujamą tyrimą, pareiškęs, kad jo „pagrindas šiuo metu yra gana silpnas“.

Respublikonų senatorė Susan Collins pareiškė, kad, jos nuomone, „būtų kur kas naudingiau, jei prezidentas daugiau nebeminėtų žodžio „malonė“ tyrimo dėl Rusijos kontekste, nes jis nori, kad tas tyrimas būtų užbaigtas, o kaskart, kai jis paliečia malonės temą, tyrėjams tenka papildomai kažką aiškintis“.