Policija nurodė, kad riaušininkai įtūžo dėl teismo sprendimo atmesti peticiją dėl provincijos gubernatoriaus Williamo Powi išrinkimo 2017 metais, tvyrant susirūpinimui dėl korupcijos.

Protestuotojai praeitos savaitės pabaigoje sudegino W. Powi namą ir vietos teismo pastatą Mendžio mieste ir oro uoste sunaikino nacionalinės oro bendrovės lainerį.

Žmonės per šiuos neramumus nenukentėjo, o bendrovė „Air Niugini“ nurodė, kad supleškinto lėktuvo „Dash 8“ įgula yra saugi ir jau grįžusi į sostinė Port Morsbį.

Bendrovė pridūrė „nuodugniai nagrinėjanti, kas įvyko ir atliekanti rizikos vertinimą pagal PNG civilinės aviacijos saugumo valdybos reikalavimus“, taip pat sustabdžiusi skrydžius į neramų regioną.

Socialiniuose tinkluose paskelbtose nuotraukose matyti sudegęs dvimotoris turbopropelerinis lėktuvas.

Premjeras Peteris O'Neillas penktadienį devyniems mėnesiams įvedė nepaprastąją padėtį ir nušalino provincijos vyriausybę.

„Provincijoje atkuriama įprasta padėtis, ir šiandien norime atsiprašyti Papua Naujosios Gvinėjos už pastaruosius įvykius, nutikusius daugiausiai dėl nusivylimo“, – pirmadienį jis sakė laikraščiui „Post Courier“.

„Joks žmogus nėra aukščiau įstatymo ir visi dalyvavusieji (neramumuose) patirs visą įstatymo griežtumą bei atsakys už bet kokius įvykdytus nusikaltimus“, – sakoma lyderio pareiškime.

Kol galios nepaprastoji padėtis, aukščiausios valdžios įgaliojimai Pietų Aukštikalnėse suteikti buvusiam policininkui Thomas Eluh, o P. O'Neillas asmeniškai prižiūri provincijos vyriausybės veiksmus.

Mendyje dirbantis Naujosios Zelandijos radijo reporteris Melvinas Levongo sakė, kad policijos pajėgos buvo per menkos, tad teisėsauga nesugebėjo sustabdyti riaušininkų, turėjusių galingų šaunamųjų ginklų.

„Minia norėjo kažką padaryti... Žmonės buvo labai įpykę ant gubernatoriaus... Taigi, jie šį tą nuveikė, kad atkreiptų dabartinės vyriausybės dėmesį“, – transliuotojui sakė M. Levongo.

„Per PNG istoriją dar niekas nėra sudeginęs „Air Niugini“ (lėktuvų). Tai mūsų pasididžiavimas, ir liūdna, kad žmonės Mendyje tai padarė. Visa šalis dėl to nusiminusi“, – pridūrė žurnalistas.