Remiantis nuotraukomis, skelbiama, kad Rusija atnaujino savo požeminę branduolinės ginkluotės saugyklą Kaliningrade.

Amerikos mokslininkų federacija (FAS) pirmadienį ketina paviešinti nuotraukų, kurios, anot ekspertų įrodo, jog branduolinės ginkluotės saugykla, esanti Kaliningrade, buvo pagilinta, jai parūpintas ir naujas betono stogas.

„Šis objektas turi visus Rusijos branduolinės ginkluotės saugyklos požymius. Tai itin saugomas objektas, aptvertas daugiasluoksne tvora. Pačių bunkerių sienos yra trijų sluoksnių. Seniai žinoma, kad tokios savybės būdingos Rusijos branduolinės ginkluotės objektams“, – teigia FAS branduolinės informacijos projektų vadovas Hansas Kristensenas.

Bunkeris pradėjo veikti 2016 metais, o naujas stogas pastebėtas šios vasaros pradžioje.

„Šį objektą mes stebime jau kurį laiką, ir seniau būta patobulinimų, tačiau nė vienas nebuvo toks drastiškas kaip šis. Tai pirmas kartas, kai matome pagilintą ir akivaizdžiai renovuotą požeminę saugyklą“, – tvirtina H. Kristensenas.

„Šios nuotraukos, žinoma, neįrodo, kad Kaliningrade šiuo metu yra branduolinių ginkluočių, bet jos įrodo, kad objektas aktyvus“, – pabrėžia FAS atstovas.

Jo teigimu, kol kas neaišku, ar Rusijos kariuomenė ten jau laiko branduolinių kovinių galvučių, ar tik ketina ten jų atsigabenti, taip pat neaišku, ar renovacija atlikta ruošiantis tokią branduolinę ginkluotę skubiai perkelti į Kaliningradą.

Šiuo metu viso pasaulio akys į Kaliningradą krypsta dėl ten vykstančio Pasaulio futbolo čempionato kovų.

Sausį Rusijos kariuomenės atstovai pranešė, kad Kaliningrade pasirūpinta visa reikiama infrastruktūra ir ten jau galima į nuolatinės dislokacijos vietą perkelti mobilias „Iskander M“ raketas, galinčias gabenti konvencines ir branduolines galvutes į už 500 kilometrų esančius taikinius. Akcentuojama, kad raketos aktyviems veiksmams atlikti bus parengtos dar šiais metais.

Jungtinės Valstijos tvirtina, kad šių raketų nuotolis pažeidžia 1987 metų Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutartį.

Iskander dislokavimo vieta Kaliningrade

Kaliningradas taip pat tarnauja ir kaip Rusijos Baltijos jūros flotilės bazė.

Rusijos kariuomenė (priešingai nei NATO), konkrečiai – karinis laivynas, pasirūpino, kad visos taktinės ginkluotės sistemos būtų branduolinės, įskaitant priešlėktuvines raketas, trumpo nuotolio raketas ir netgi oro gynybos sistemas.

Santykiams su Vakarais tampant vis labiau įtemptais dėl Ukrainos ir Sirijos, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šalies branduoliniam arsenalui skiria vis daugiau dėmesio.

2018 metų kovą prezidentas pristatė naujų branduolinės ginkluotės variantų, kurie, anot jo, perspjaus Vakarų gynybos sistemas.

H. Kristenseno teigimu, kol kas neaišku, kokios kovinės galvutės turėtų būti saugomos saugykloje Kaliningrade, tačiau pabrėžia, kad ji žymiai arčiau laivyno nei raketinės bazės, esančios toliau nuo kranto.