Šį jo pasiūlymą palaikė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

„Turėtume įkurti Europos centrus išvykimo šalyse“, – G. Conte sakė Paryžiuje per bendrą spaudos konferenciją su E. Macronu. Jis turėjo omenyje Afrikos valstybes, iš kurių pastaraisiais metais į Europą atvyko daugybė migrantų.

E. Macronas savo ruožtu sakė žurnalistams palaikantis sumanymą, kad „mūsų prieglobsčio agentūrų biurų padaliniai spręstų šį klausimą kitapus“ Viduržemio jūros.

Prancūzijos vadovas pasisakė už didesnį solidarumą su Roma migracijos krizės klausimu ir ragino iš pagrindų pertvarkyti ES prieglobsčio suteikimo taisykles.

Vadinamosios Dublino taisyklės numato, kad migrantai prašymus suteikti prieglobstį turi įregistruoti Europos šalyse, į kurias pirmiausiai atvyksta. Ši sąlyga lėmė, kad su Viduržemio jūra besiribojančioms ES šalims, į kurias plūsta didžiausi migrantų srautai, ypač Italijai ir Graikijai, tenka didžiulė našta.

Šis bendras pasiūlymas buvo pateiktas tarp Prancūzijos ir Italijos įsiplieskus aštriam diplomatiniam ginčui dėl Romos vyriausybės sprendimo neįsileisti į savo uostus gelbėtojų laivo „Aquarius“, gabenusio 629 migrantus.

E. Macronas anksčiau šią savaitę apkaltino Romą „cinizmu ir neatsakingumu“. Šis pareiškimas išprovokavo G. Conte vyriausybės įtūžį.

Tačiau Prancūzijos prezidentas ketvirtadienį pasistengė išsklaidyti įtampą ir sakė, kad „jokiais jo komentarais nebuvo siekiama įžeisti Italijos“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)