Tačiau ilgai lauktoje ataskaitoje pripažįstama, kad nėra įrodymų, jog FTB vadovo sprendimas nepatraukti H. Clinton baudžiamojon atsakomybėn dėl netinkamo oficialaus elektroninio pašto naudojimo buvo šališkas. H. Clinton elektroninių laiškų tyrimas pakeitė 2016-ųjų prezidento rinkimų dinamiką ir galbūt net prisidėjo prie demokratų pralaimėjimo.

Neslepiantis, kad yra D. Trumpo kritikas, J. Comey'is ataskaitoje kritikuojamas dėl to, kad ne kartą apėjo FTB taisykles ir procedūras. Be kita ko, atskleista, kad du jam pavaldūs FTB agentai asmeniniame susirašinėjime parodė „norą imtis oficialių veiksmų, siekiant paveikti“ D. Trumpo galimybes laimėti rinkimus.

„Nors pripažįstame, kad J. Comey'is buvo atsidūręs sudėtingoje situacijoje ir buvo priverstas rinktis iš nepatrauklių variantų, priėjome prie išvados, kad J. Comey'is padarė rimtą vertinimo klaidą“, - apie vieną svarbiausių H. Clinton atžvilgiu vykusio tyrimo momentų sakoma ataskaitoje.

Vis dėlto, nepaisant to, Teisingumo departamento generalinis inspektorius nurodė nemanąs, kad 2016 metų liepos 5 dieną J. Comey'io paskelbtas sprendimas, kad H. Clinton nebus patraukta baudžiamojon atsakomybėn dėl įslaptintos medžiagos naudojimo asmeniniame elektroninio pašto serveryje jai einant valstybės sekretorės pareigas, nebuvo neteisingas.

„Neradome jokių įrodymų, kad prokurorų išvadoms įtaką būtų daręs šališkumas arba kitokios netinkamos aplinkybės“, - sakoma ataskaitoje.

„Nustatėme, kad jos buvo paremtos prokurorų atliktu faktų vertinimu, įstatymais ir ankstesne departamento praktika“, - pridūrė Teisingumo departamentas.