JT vadovas trečiadienį susitiks su V. Putinu, o vėliau stebės Rusijoje vykstančio Pasaulio futbolo čempionato Portugalijos ir Maroko varžybas.

38 šalys laiške A. Guterresui parašė, kad klausimas dėl O. Sencovo, gegužės 14-ąją paskelbusio bado streiką, turėtų būti apsvarstytas „skubos tvarka“, o JT generalinio sekretoriaus prašoma tarpininkauti ieškant sprendimo.

„JT įsitraukimas į šias problemas būtų sveikintinas; ragintume imtis tolesnių žingsnių sprendžiant visų neteisėtai sulaikytų (ukrainiečių) padėtį“, – sakoma laiške, su kurio turiniu susipažino naujienų agentūra AFP.

Tarp laišką pasirašiusiųjų buvo ir Australija, Kanada, daugelis Europos Sąjungos valstybių, Turkija, Moldova, Gruzija bei Ukraina.

Ukrainos ambasadorius JT Volodymyras Jelčenka ketvirtadienį įteikė A. Guterresui tą laišką ir sąrašą Rusijoje laikomų kalinių, tarp kurių yra aktyvistas Oleksandras Kolčenka, istorikas Stanislavas Klychas bei politikas Mykola Karpiukas.

2015 metų rugpjūtį Šiaurės Kaukazo rajono karo teismas Rostove prie Dono skyrė O. Sencovui 20 metų laisvės atėmimo bausmę „už teroristinės grupuotės įkūrimą“ Kryme.

Kino kūrėjas buvo pripažintas kaltu byloje, susijusioje su prorusiškų partijų būstinių padegimais Rusijos aneksuotame Juodosios jūros pusiasalyje. Pats jis kaltinimus neigia.

Prieš daugiau kaip mėnesį O. Sencovas paskelbė bado streiką ir pareikalavo, kad Rusija paleistų visus ukrainiečių politinius kalinius.

V. Putinas neseniai yra užsiminęs, kad su Kijevu vyksta derybos dėl apsikeitimo kaliniais, galinčio įvykti Pasaulio futbolo čempionato metu.

Pirmadienį Berlyne vyko Rusijos ir Ukrainos užsienio reikalų ministrų bei Prancūzijos ir Vokietijos atstovų susitikimas, kurio metu buvo siekiama atgaivinti įstrigusį taikos Rytų Ukrainoje procesą.

Šiuo metu yra įstrigusios pastangos padaryti galą ketverius metus trunkančiam konfliktui tarp Ukrainos vyriausybės pajėgų ir prorusiškų separatistų, nuo 2014 metų nusinešusiam jau daugiau nei 10 tūkst. gyvybių.