„Taip, yra siekis sukurti apsaugos centrus ne Europoje, kur galėtume apgyvendinti pabėgėlius, kur galėtume pasiūlyti apsaugą, bet - ne geresnį gyvenimą Vidurio Europoje“, - sakė S. Kurzas Austrijos televizijos stočiai ORF.

Austrija „su nedidele valstybių grupe“ dirba prie šio projekto, kalbėjo kancleris. Tačiau planai iki šiol esą yra „labai konfidencialūs“, kad būtų padidintas projekto „įgyvendinamumas“. Atsakydamas į klausimą, ar toks priėmimo centras galėtų būti įsteigtas Albanijoje, S. Kurzas teigė: „Pamatysime“.

Praėjusią savaitę jau Danijos ministras pirmininkas Larsas Lokkė Rasmussenas patvirtino, kad kelios ES šalys, tarp jų - ir Austrija, nori įsteigti priėmimo centrus už ES ribų tiems pabėgėliams, kurių prieglobsčio prašymai buvo atmesti. Austrijos žiniasklaidoje pastaruoju metu buvo minima Albanija, kaip galima vieta tokiam centrui.

Austrija antrąjį metų pusmetį pirmininkaus ES. Šalies vyriausybė pagrindinėmis savo temomis nori padaryti Europos prieglobsčio politiką bei ES išorės sienų apsaugą.