Prieš balsavimą premjerė įspėjo, kad vyriausybei patyrus pralaimėjimą būtų smarkiai pakenkta jos deryboms su Briuseliu.

Atstovų Rūmų nariai balsuos dėl virtinės teisės akto projekto pataisų, parengtų Lordų Rūmų. Viena iš šių pataisų, dėl kurios turėtų būti balsuojama apie 15 val. (18 val. Lietuvos laiku), faktiškai numato suteikti parlamentui veto teisę dėl „Brexit“.

Likus kelioms valandoms iki balsavimo spaudimas ministrei pirmininkei dar padidėjo, kai iš vyriausybės pasitraukė proeuropinių pažiūrų teisingumo jaunesnysis ministras. Jis nusprendė atsistatydinti, kad galėtų balsuoti už teisės aktą dėl veto teisės suteikimo parlamentui.

Philipas Lee sakė, kad pasirinkimas „tarp dviejų blogybių“ nesuteikia parlamento nariams reikšmingo balso.

Tarp kitų aštrius nesutarimus keliančių siūlymų, dėl kurių bus balsuojama, yra iniciatyva, numatanti išlaikyti glaudų ryšį tarp Britanijos ir Europos Sąjungos ūkių.

Th. May sakė, kad vyriausybės pralaimėjimas susilpnintų jos pozicijas derybose su Briuseliu dėl šalies pasitraukimo iš ES sąlygų.

„Turime galvoti apie žinią, kurią parlamentas šią savaitę pasiųs Europos Sąjungai“, – sakė vyriausybės vadovė pirmadienį vėlai vakare savo Konservatorių partijos parlamentarams.

Kairiojo sparno britų laikraščių pirmuosiuose puslapiuose buvo akcentuojama, kad priėmęs pataisas parlamentas išduos 52 proc. šalies rinkėjų, kurie 2016 metais vykusiame referendume pasisakė už Jungtinės Karalystės pasitraukimą iš ES.

„Daily Express“ savo pirmąjį puslapį papuošė Jungtinės Karalystės vėliava su prierašu: „Rizikuosite nepaisydami žmonių valios“.

„Atėjo metas mūsų išrinktiems atstovams apsispręsti – tarnaujate žmonėms ar ne?“ – rašo dienraštis.

„The Sun“ pirmajame puslapyje publikavo Stounhendžo, žuvies su gruzdintomis bulvėmis užkandinės, Londono autobuso ir futbolo rungtynių – dalykų, kurie daugeliui asocijuojasi su Britanija – nuotraukas su prierašu: „Didžioji Britanija ar Didžioji Išdavystė“.

„Už tolesnę narystę Europos Sąjungoje pasisakantys parlamentarai turi paprastą pasirinkimą: pasikliauti Didžiosios Britanijos žmonėmis... arba atverti kelią gėdingai išdavystei“, – rašė laikraštis.

Th. May konservatorių mažumos vyriausybė yra priklausoma nuo Šiaurės Airijos Demokratinės junionistų partijos (DUP) paramos, užtikrinančios jai trapią darbinę daugumą 650 vietų parlamente.

„Stengiuosi susiderėti dėl Britanijai palankiausio susitarimo. Esu tikra, kad man pavyks užsitikrinti susitarimą, leisiantį mums savarankiškai sudaryti prekybinius susitarimus ir turėti tokią sieną su ES, kuri būtų su kiek įmanoma švelnesniu kontrolės režimu“, – sakė ministrė pirmininkė.

„Tačiau jei Lordų Rūmų parengtos pataisos bus priimtos, mūsų derybinės pozicijos susilpnės“, – kalbėjo ji.

Nuolaida dėl muitų sąjungos

Tarp pataisų, kurios antradienį galėtų nebūti atmestos, yra pataisa dėl vadinamojo prasmingo balsavimo, kuri suteiktų parlamentui galią spręsti, ką daryti, jei jis atmestų galutinį „Brexit“ susitarimą.

Trečiadienį pataisa dėl prisijungimo prie Europos ekonominės erdvės – bendrosios rinkos – tikriausiai žlugs, nes jai prieštarauja pagrindinė opozicinė Leiboristų partija.

Tačiau vyriausybė trečiadienį gali pralaimėti balsavimą dėl narystės ES muitų sąjungoje, bet dėl to, kaip parašytas projektas, tai gali neturėti didelio praktinio poveikio.

Konservatorė eurofilė Sarah Wollaston sakė, kad „yra nusiteikusi“ maištauti.

„Norėtume matyti tolesnių nuolaidų dėl pataisos muitų sąjungos klausimu, nes tai tiesiog labai protinga pataisa, sakanti palikti tai diskusijoms ir visiškai to neatmesti“, – transliuotojui BBC sakė ji.

Po Th. May kalbos savo deputatams, „Brexit“ sekretoriaus pavaduotojas Steve'as Bakeris užsiminė, kad vyriausybė svarstys naują kompromisinę pataisą dėl santykių muitų srityje.

„Mūsų politika yra pasitraukti iš muitų sąjungos, kad galėtume vykdyti savo nepriklausomą prekybos politiką, bet būtų tinkama mums turėti susitarimą su Europos Sąjunga“, – sakė jis.

Atmosfera darosi vis karštligiškesnė didėjant spaudimui iki spalio pasiekti susitarimą. Britanijos išstojimas iš ES numatomas kitų metų kovą.

Ir euroskeptikai, ir proeuropietiški parlamentarai jaučia, kad lemiamas momentas sparčiai artėja.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)