D. Trumpas spaudos konferenciją pradėjo pareikšdamas, kad Šiaurės Korėja turi potencialą tapti šaunia šalimi.

Jungtinių Valstijų prezidentas taip pat pažymėjo, kad kartu su Kim Jong Unu „praleido intensyvių valandų“. D. Trumpas taip pat padėkojo Singapūro valdžiai už surengtą susitikimą ir asmeniškai išreiškė dėkingumą Pietų Korėjos, Kinijos ir Japonijos lyderiams.

Jungtinių Valstijų vadovas padėkojo ir pačiam Kim Jong Unui už tai, kad jis „dėl savo šalies žmonių žengė drąsų žingsnį“. Tai įrodo, kad realūs pokyčiai – įmanomi, sakė Baltųjų rūmų vadovas.

Spaudos konferencijoje kalbėdamas JAV prezidentas pareiškė, kad jo susitikimas su Kim Jong Unu buvo nuoširdus ir produktyvus, skelbia transliuotojas BBC.

„Istorija liudija, kad priešai iš tiesų gali tapti draugais“, – spaudos konferencijoje sakė D. Trumpas ir pavadino Kim Jong Uną labai talentingu žmogumi.

D. Trumpo teigimu, Kim Jong Unas į valdžią atėjo labai jaunas ir valdė savo šalį.

Per spaudos konferenciją po viršūnių susitikimo D. Trumpas sakė, kad „realios permainos iš tiesų įmanomos“.

Prezidentas taip pat sakė esąs pasirengęs „atversti naują istorijos puslapį“ ir „pradėti rašyti naują skyrių“ abiejų šalių santykiuose.

„Praeitis neturi apibrėžti ateities“, – sakė D. Trumpas.

Be to, D. Trumpas išreiškė viltį, kad Korėjos karas greitai baigsis.

„Dabar galime tikėtis, kad jis greitai baigsis, ir taip nutiks – jis greitai baigsis“, – sakė prezidentas, priminęs, kad 1950-1953 metų Korėjos karas buvo nutrauktas tik paliaubomis, o ne oficialia taikos sutartimi.

D. Trumpas sakė perdavęs Šiaurės Korėjos lyderiui vaizdo įrašą, kuriame pristatomos šio viršūnių susitikimo atveriamos galimybės.

Prieš prezidento spaudos konferenciją žurnalistams buvo parodytas šis vaizdo įrašas, panašus į filmo anonsą. Jame matomi karo lėktuvai bei artilerijos pabūklai ir teigiama, jog galimi tik du variantai: judėti atgal arba pirmyn.

Vaizdo įraše matomi abu lyderiai ir keliami klausimai: „Kas nutiktų, jei būtų galima keisti istoriją? Ar pasaulis priims šį pokyti?“.

D. Trumpas spaudos konferencijoje sakė, kad perdavė šį vaizdo įrašą „Pirmininkui Kim ir jo žmonėms“.

Jis taip pat pažymėjo, kad Šiaurės Korėja likviduos „didžiulį“ raketų variklių bandymų poligoną, tačiau daugiau jokių detalių nepateikė.

Anot D. Trumpo, dvišalis susitikimas buvo nuoširdus, atviras ir produktyvus. Priešai tikrai gali tapti draugais, tvirtina D. Trumpas. Nėra ribų, kurios sutrukdytų Šiaurės Korėjos pasiekimams, jei tik šalis atsisakys branduolinių ginklų ir skirs dėmesį prekybai, pabrėžia D. Trumpas.

Anot D. Trumpo, Jungtinės Valstijos nutrauks „karinius žaidimus“ – esą tai užuomina apie bendras karines pratybas su Pietų Korėja, kurias jau seniai Pchenjanas įvardija kaip provokaciją.

JAV prezidentas taip pat išreiškė viltį, kad galiausiai Jungtinės Valstijos išves savo pajėgas iš Pietų Korėjos, tačiau akcentavo, kad šiuo metu tai nesvarstoma.

„Noriu iš ten išvesti mūsų karius. Noriu, kad mūsų kariai grįžtų namo. Tik tai šiuo metu nėra svarbiausias veiksnys. Tikiuosi, kad vieną dieną taip visgi nutiks“, – sako D. Trumpas.

JAV prezidentas pareiškė sutikęs nutraukti „karo žaidimus“, nes laiko juos „provokaciniais“ ir akcentuoja, kad jų atsisakymas „padėtų sutaupyti labai daug pinigų“.

„Ilgą laiką vykdėme karines pratybas su Pietų Korėja. Vadiname jas karo žaidimais. Jie ypač brangūs. Pietų Korėja prisideda, bet ne 100 proc.“, – aiškino D. Trumpas ir pridūrė, kad „deramės dėl labai sudėtingo susitarimo. Manau, būtų netinkama rengti karo žaidimus“.

Neaišku, ar šiuo klausimu buvo konsultuotasi su Pietų Korėja, bet D. Trumpas apie tai kalbėjo su pasitikėjimu.

Be kita ko, D. Trumpas teigė pakvietęs Kim Jong Uną į Baltuosius rūmus, ir Šiaurės Korėjos vadovas priėmė kvietimą.

Žiniasklaidos atstovai klausė D. Trumpo apie žmogaus teises: „Kodėl jūs taip noriai Kim Jong Uną vadinate „labai talentingu“?

D. Trumpas atsako, kad jis tikrai toks – šaliai ėmėsi vadovauti būdamas vos 26 metų. Pabrėžia nesakęs, kad jis „malonus“.

Užsimenama apie Otto Warmbier. Pasak D. trumpo, jei ne O. Warmbier, susitikimo su Kim Jong Unu nebūtų nutikę.

„Nors tai ir buvo siaubinga, žmonės dėl to pradėjo domėtis tuo, kas iš tikrųjų svarbu. Otto mirtis nebuvo beprasmiška. Jis buvo ypatingas, ypatingi ir jo tėvai“, – sakė D. Trumpas.

D. Trumpas neatrodė itin susirūpinęs, kokių padarinių gali sukelti jo pagyros autoritariniam lyderiui, kaip įtariama, įsakiusiam surengti savo įbrolio viešą nužudymą nervus paralyžiuojančia medžiaga, paliepusiam sušaudyti savo dėdę ir žiauriomis sąlygomis kalinti amerikietį studentą Otto Warmbier, mirusį tuojau po paleidimo.

Prezidentas netgi pareiškė, kad be O. Warmbier mirties šis susitikimas niekada nebūtų įvykęs.

„Otto mirė ne veltui“, – sakė D. Trumpas.

Jis pridūrė, kad per diskusijas su Kim Jong Unu žmogaus teisių klausimas buvo paminėtas, bet trumpai.

„Mes šiandien tai aptarėme, stipriai, – D. Trumpas sakė per spaudos konferenciją. – Kažko dėl to imsimės. Tai žiauru. Beje, žiauru daug kur.“

D. Trumpas pridūrė tikįs, kad Kim Jong Unas nori elgtis teisingai.

Amerikos lyderis pridūrė, neatmeta galimybės kada nors aplankyti Kim Jong Uną Pchenjane, o jį patį pakvietęs į Vašingtoną.

Šis viršūnių susitikimas buvo pirmasis atvejis, kai susitiko Šiaurės Korėjos lyderis ir pareigas einantis JAV prezidentas.

Trumpas gynėsi nuo kritikų, tvirtinančių, kad Jungtinės Valstijos iš jo susitikimo su Kim Jong Unu nieko neišloš.

„Prezidentas sutiko susitikti, jis dėl to daug ko išsižadėjo“, – kritikus perfrazavo D. Trumpas.

„Nieko aš neišsižadėjau. Esu čia. Nemiegojau 25 valandas, bet esu tikras, kad tai, ką darau, yra teisinga“, – teigė jis.

Anot D. Trumpo, viršūnių susitikimas „Jungtinėms Valstijoms toks pat naudingas, kaip ir Šiaurės Korėjai“.

„Taip, žinoma, jie susitiko“, – teigė D. Trumpas, bet „tik žmogus, nekenčiantis Donaldo Trumpo“, gali pasakyti, kad negauta nieko mainais: argumentuodamas Kim Jong Uno pažadu atsisakyti branduolinio ginklo, trijų kalinamų amerikiečių paleidimu ir pasiryžimu grąžinti žuvusių JAV didvyrių palaikus.

„Susitikti – nieko labai ypatingo. Manau, kad turėtume susitikti dar dėl daugybės klausimų“, – sakė D. Trumpas.

D. Trumpo teigimu, jis ir Kim Jong Unas pasirašytame dokumente įsipareigojo visiškai atsisakyti branduolinių ginklų. JAV vadovas taip pat sakė, kad Kim Jong Unas jau naikina pagrindinius balistinių raketų kompleksus. Tačiau ši detalė nebuvo įtraukta į deklaraciją, nes dėl to buvo susitarta dokumentą jau surašius.

D. Trumpas teigė, kad kol kas neketina atšaukti sankcijų, tai, anot jo, bus padaryta, kai „Pchenjanas nebeturės branduolinių galvučių“.

Daugiau apie D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimą skaitykite čia.

Pompeo informavo Japoniją ir P. Korėją

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo antradienį pasikalbėjo telefonu su Japonijos ir Pietų Korėjos diplomatijos vadovais bei informavo juos apie anksčiau tą pačią dieną įvykusį Amerikos prezidento susitikimą su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu.

Viršūnių susitikimui pasibaigus M. Pompeo neilgai trukus „Twitter“ žinute nurodė, kad paskambino Pietų Korėjos užsienio reikalų ministrei Kang Kyung-wha ir Japonijos užsienio reikalų ministrui Taro Kono.

JAV Valstybės departamentas paskelbė nuotrauką, kurioje M. Pompeo matyti kalbantis telefonu.

Valstybės sekretorius savo „Twitter“ žinutėje rašo, kad diplomatams pateikė „trumpą santrauką apie šiandienos susitikimą“ tarp D. Trumpo ir Kim Jong Uno.

Abu lyderiai susitikimą užbaigė pasirašydami dokumentą, kuriuo D. Trumpas pažadėjo „saugumo garantijas“ Šiaurės Korėjai, o Kim Jong Unas pakartojo esąs įsipareigojęs užtikrinti Korėjos pusiasalio „visišką denuklearizaciją“.
Daugiau informacijos apie šiuos pokalbius Valstybės departamentas suteikti nesutiko.

Pietų Korėja trykšta entuziazmu

Pietų Korėja antradienį netvėrė džiaugsmu dėl JAV prezidento D. Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno susitikimo, kurį vietos žiniasklaida pavadino „amžiaus derybomis“.

Singapūre prasidėjus lyderių susitikimui įamžinti kadrai, kuriuose matyti, kaip D. Trumpas ir Kim Jong Unas spaudžia vienas kitam ranką ir apsikeičia šiltais žodžiais, sulaukė džiaugsmingos reakcijos Seule ir pakurstė viltis dėl naujos pradžios santykiuose su Pchenjanu.

„Tikimės, kad šis viršūnių susitikimas bus sėkmingas ir atneš mums visišką denuklearizaciją, taiką ir naują erą“ santykiuose tarp abiejų Korėjų ir Jungtinių Valstijų, sakė Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas. Keli jo susitikimai su Šiaurės Korėjos lyderiu atvėrė kelią viršūnių susitikimui Singapūre.

Moon Jae-inas šypsojosi ir plojo, prezidentūroje kartu su savo kabineto nariais stebėdamas tiesioginę transliaciją iš viršūnių susitikimo Singapūre.

Prezidentas, nekantriai laukdamas D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimo, praleido „bemiegę naktį“, nurodė jo biuras.

Anglų kalba leidžiamas „The Korea Times“ sveikino viršūnių susitikimą ir pavadino jį žingsniu pirmyn siekiant užbaigti nesantaiką Korėjos pusiasalyje, jau beveik septynis dešimtmečius padalytame į komunistinę Šiaurės Korėją ir demokratinę Pietų Korėją.

Po 1950–1953 metų Korėjos karo Pietų Korėja ilgainiui tapo viena iš labiausiai klestinčių valstybių Azijoje. Tuo tarpu uždaroje Šiaurės Korėjoje įsivyravo ekonomikos sąstingis, o jos režimas privertė kaimynes jausti nuolatinę baimę dėl vystomos branduolinių ginklų programos.

„Abu lyderiai neabejotinai jaučia didžiulį spaudimą, kad šios amžiaus derybos būtų sėkmingos“, – rašoma laikraščio redakcinėje skiltyje.

„Tikimės, kad šios dienos viršūnių susitikimas padės pasiekti proveržį ir pradės naują taikos ir gerovės erą“, – rašo „The Korea Times“.

Seulo traukinių stotyje dešimtys žmonių prigludę prie ekranų stebėjo transliaciją ir džiaugsmo šūksniais bei plojimais palydėjo D. Trumpo ir Kim Jong Uno rankų paspaudimą.

Universiteto studentė Jung A-im sakė, kad labai jaudinasi stebėdama viršūnių susitikimą.

„Matydama, kaip šie lyderiai spaudžia vienas kitam ranką... pagalvojau, kad esu istorinės akimirkos liudininkė“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

Daugelis žmonių tiesioginę transliaciją iš viršūnių susitikimo stebėjo savo išmaniųjų telefonų ekranuose.

„Vyksta didi permaina pasaulio istorijoje“, – internete pakomentavo vienas žmogus po pranešimu apie viršūnių susitikimą.

Tačiau nemažai žmonių neslėpė skeptiškai žiūrintys į Pchenjano ketinimus, primindami apie ankstesnius nesėkmingus bandymus pagerinti santykius.

„Kim Jong Uno sutikimas susitikti su D. Trumpu reiškia, kad jam nelengva (dėl sankcijų). Tačiau mes suteikiame jam šansą vėl atsitiesti, kaip nutiko su Kim Jong Ilu“, – pastebėjo kitas komentatorius, turėdamas galvoje ankstesnes taikos iniciatyvas, kai Šiaurės Korėją dar valdė dabartinio lyderio tėvas.

Kinija ragina siekti „visiškos denuklearizacijos“

Kinija antradienį gyrė įvykusį JAV prezidento ir Šiaurės Korėjos lyderio susitikimą kaip istorinį ir paragino siekti „visiškos denuklearizicijos“ bei sumažinti įtampą Korėjos pusiasalyje.

Faktas, kad abu lyderiai gali „susėsti ir vesti lygiateises derybas, turi svarbios ir teigiamos reikšmės bei kuria naują istoriją“, – žurnalistams sakė Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi.

„Iš esmės pusiasalio branduolinis klausimas yra saugumo klausimas. Svarbiausias ir sudėtingiausias šio saugumo klausimo aspektas – kaip Jungtinėms Valstijoms ir Šiaurės Korėjai pavyks susėsti ir rasti išeitį per lygiateises derybas“, – pareiškė jis.

„Branduolinio klausimo sprendimas, iš vienos pusės, yra denuklearizacija, visiška denuklearizacija. Tuo pat metu pusiasaliui reikalingas taikos mechanizmas, kuriuo būtų atsižvelgta į Šiaurės Korėjos pagrįstą susirūpinimą dėl saugumo“, – pažymėjo ministras.

Pekinas yra vienintelis įtakingas Pchenjano sąjungininkas ir pagrindinis prekybos partneris, nors Kinija pritarė JT sankcijų įvedimui Šiaurės Korėjai už jos branduolinių ginklų ir raketų bandymus.

Nepaisant tvyrančios įtampos, Šaltojo karo laikų sąjungininkai pastaruoju metu mėgina pagerinti santykius, o Kim Jong Unas pasiskolino bendrovės „Air China“ lėktuvą, kad nuskristų į istorinį viršūnių susitikimą Singapūre.

Tokijas: tai – svarbus pirmasis žingsnis

Japonijos premjeras Shinzo Abe antradienį pasveikino precedento neturintį Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno ir D. Trumpo susitikimą ir jų pasirašytą dokumentą kaip „pirmąjį žingsnį“ Korėjos pusiasalio denuklearizacijos link.

„Per šį JAV ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimą pirmininko Kim Jong Uno ketinimai imtis Korėjos pusiasalio visiškos denuklearizacijos buvo patvirtinti raštu. Palaikau tai kaip pirmąjį žingsnį problemų, susijusių su Šiaurės Korėja, išsamaus sprendinio link“, – pabrėžė Sh. Abe.