Apie 20 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku sovietinės gamybos sraigtasparnis Mi-17 nukrito maždaug iš 50 metrų aukščio ir užsiliepsnojo netoli Krumovo karinių oro pajėgų bazės ir Plovdivo civilinio oro uosto.

„Du įgulos nariai – vadas ir antrasis pilotas – žuvo sraigtasparniui nukritus. Trečiasis įgulos narys, borto mechanikas, buvo nedelsiant išvežtas į ligoninę; (jis buvo) sąmoningas“, – sakoma ministerijos pranešime.

Nelaimės priežastis kol kas nežinoma, pridūrė ministerija.

Šis sraigtasparnis buvo vienintelis Bulgarijos turimas veikiantis Mi-17. Jis buvo daugiausiai naudojamas kovai su gaisrai sunkiai pasiekiamose teritorijose.

Tai jau antra žmonių gyvybių pareikalavusi Bulgarijos karinio sraigtasparnio katastrofa per pastaruosius 12 mėnesių.

Pernai birželį šalies karinių jūrų pajėgų orlaivis „Panther-565“ nukrito į Juodąją jūrą per karines pratybas netoli Varnos uostamiesčio. Tąsyk žuvo pilotas.

Tyrėjai padarė išvadą, kad tos avarijos priežastis buvo rizikingas manevras, atliktas esant nepalankiems orams. Tačiau prezidentas Rumenas Radevas, buvęs karinių oro pajėgų vadas, taip pat kaltino nepakankamą piloto patirtį.

Didžioji dalis Bulgarijos karinės technikos yra pasenusi, įsigyta iš Sovietų Sąjungos dar vadovaujant komunistiniam režimui. Ši padėtis kariuomenėje neretai pakursto įtampą. Pernai spalį didelėje Graf Ignatijevo oro pajėgų bazės pilotai atsisakė naikintuvais MiG-29 dėl nepakankamo saugumo.

Sofijos vyriausybė daug metų atidėliojo viešuosius konkursus dėl naujos įrangos pirkimo, bet praeitą penktadienį parlamentas patvirtino planą išleisti daugiau kaip 3,2 mlrd. levų (1,6 mlrd. eurų) naujiems naikintuvams ir šarvuotiesiems transporteriams pirkti.