Edwardas Leungas gegužę išgirdo nuosprendį dėl dalyvavimo riaušėse. Kaltinimai jam susiję su 2016 metais vykusiais protestuotojų susirėmimais su policija, per kuriuos demonstrantai prekybiniame Mong Koko rajone mėtė į policininkus šaligatvio plyteles ir degino šiukšles.

Skelbdama nuosprendį teisėja Anthea Pang pažymėjo, kad E. Leungas aktyviai dalyvavo riaušėse, o jo veiksmai buvo „beatodairiški ir žiaurūs“.

27 metų aktyvistas teismo nuosprendžio laukė už grotų. Sausį jis padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl atskiro kaltinimo užpuolus policijos pareigūną per 2016 metais vykusius susirėmimus. Toje byloje jam buvo skirti vieneri metai kalėjimo.

Abi bausmės bus subendrintos.

A. Pang sakė, kad teismas nesutinka pripažinti politinių priežasčių atsakomybę mažinančia aplinkybe, ir pažymėjo, jog siekiama, kad bausmė E. Leungui turėtų „atgrasomąjį poveikį“.

Išklausyti nuosprendžio į teismo salę atvežtas E. Leungas posėdžio metu atrodė ramus ir keliskart pamojavo savo šalininkams, dalis kurių emocingai reagavo į verdiktą. Teismui paskelbus nuosprendį, E. Leungas buvo išvestas iš salės.

Kartu su E. Leungu nuosprendžius išgirdo dar du protestuotojai – vienam jų buvo skirti septyneri metai, o kitam pusketvirtų metų kalėjimo.

Dėl 2016 metais vykusių susirėmimų jau buvo nuteisti mažiausiai 16 žmonių. Jiems buvo skirtos įvairios bausmės, griežčiausios iš kurių – ketverių metų ir devynių mėnesių laisvės atėmimo – sulaukė vyras, pripažintas kaltu dėl dalyvavimo riaušėse ir padegimo.

Nė vienas iš nuteistųjų, skirtingai nei E. Leungas, nėra žinomi kaip aktyvūs nepriklausomybės judėjimo nariai.

2016 metais Honkongą krėtę protestai prasidėjo palyginti ramia protesto akcija, kurios metu buvo reikalaujama apsaugoti neteisėtus gatvės prekeivius nuo sanitarijos inspektorių. Tačiau greitai tai peraugo į didžiulio masto visuomenės nepasitenkinimo bangą, nukreiptą prieš Honkongo ir Pekino valdžią.

Neramumų metu nukentėjo daugybė žmonių, tarp jų kažkiek policijos pareigūnų, o dešimtys asmenų buvo areštuoti.

Vėliau šie įvykiai buvo pavadinti „Žuvies kukulių revoliucija“ – pagal vieną populiariausių Honkonge gatvės užkandžių.