Tai jis pareiškė praėjus dienai po to, kai Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas paragino sugrąžinti Rusiją į G8.

„Mes niekada niekieno neprašėme sugrįžti“, – kalbėdamas per „Pirmąjį kanalą“ sakė S. Lavrovas. Jis priminė, kad kai Vakarų partneriai priėmė sprendimą, kad Rusija nebedalyvauja aštuoneto formate ir grįžo prie septyneto formato, Maskva „tai priėmė kaip jų sprendimą“.

„Mes puikiai dirbame kituose formatuose, kaip Šanchajaus bendradarbiavimo organizacija ir BRIKS valstybės, ir ypač dvidešimtuke, kur palaikomos mūsų pozicijos, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministras. – Ir dvidešimtuke ultimatumai jau neveikia, ten reikia susitarti. Dvidešimtukas – konsensuso pasiekimo mechanizmas. Ir aš manau, kad tai yra perspektyviausias ateities formatas.“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį pareiškė, kad į G7 galingųjų šalių klubą turėtų būti sugrąžinta Rusija.

Išvykdamas iš Baltųjų rūmų į Kanadoje vykstantį G7 viršūnių susitikimą D. Trumpas pareiškė, jog sprendimas pašalinti Rusiją iš labiausiai išsivysčiusių pasaulio šalių grupės, priimtas po to, kai Maskva aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį, turėtų būti atšauktas.

„Buvau didžiausias Rusijos košmaras, – pareiškė JAV vadovas. – Vis dėlto Rusija turėtų būti šiame susitikime. Kodėl rengiame susitikimą, jei jame nedalyvauja Rusija? Sakyčiau, kad spręsti jiems patiems, tačiau Rusija turi būti susitikime, ji turi jame dalyvauti.“

Vėliau G7 priklausančių Europos šalių lyderiai vienbalsiai paprieštaravo D. Trumpo raginimui sugrąžinti į šį klubą Rusiją, penktadienį pareiškė Prancūzijos vadovo Emmanuelio Macrono.

E. Macronas, Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May ir naujasis Italijos ministras pirmininkas Giuseppe Conte per derybas Kanadoje vykstančio G-7 viršūnių susitikimo kuluaruose susitarė laikytis bendros pozicijos Rusijos atžvilgiu.

„Bendra Europos pozicija yra prieš Rusijos sugrįžimą“, – žurnalistams sakė vienas artimas E. Macrono patarėjas. Vis dėlto lyderiai neatmeta „galimybės užmegzti dialogą“ su Maskva.

Rusija buvo pašalinta iš G8 2014 metais po Krymo aneksijos.